Filmul schimbă societăţile deschise şi oamenii cu suflet

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adam Michnik consideră că Republica Moldova are nevoie de entuziasm
Adam Michnik consideră că Republica Moldova are nevoie de entuziasm

Puterea filmul de a produce schimbări în societate depinde în egală măsură de calitatea artei cinematografice şi de disponibilitatea oamenilor de a ieşi din spaţiul îngust al propriului confort şi interes. Adam Michnik consideră că filmul naşte schimbare şi controversă în cadrul unei societăţi prin realităţile pe care le prezintă, dar efectele sale nu se limitează doar la transformarea cadrului general.

Individul se schimbă şi el odată cu societatea.Adam Michnik, fost disident polonez şi redactor-şef al celui mai cunoscut cotidian polonez, Gazeta Wyborcza şi Richard Pena, fostul director al Festivalului de film din New York şi lector la Universitatea din Columbia, au explicat puterea filmului de a produce schimbări sociale semnificative, în cadrul unei conferinţe dedicate celei de-a doua ediţii a programului „Filmul ca motor al transformărilor sociale” ce are loc între 12 şi 18 mai, ce face parte din cea de-a XXII-a ediţie a Festivalului Internaţional de film Documentar CRONOGRAF.

Moldova are nevoie de entuziasm

Adam Michnik a precizat că filmul are o putere extraordinară asupra oamenilor atâta timp cât există suflet şi sensibilitate în rândul celor care vizionează. Michnik a amintit că astfel de festivaluri demostrează capacitatea artei cinematografice de a transcede graniţele convenţionale şi de a pătrunde în variate societăţi cu culturi diferite şi medii culturale diferite. Fostul disident a subliniat că lumea filmului nu trăieşte prin hărţi şi graniţe fixe ci prin oameni deschişi spre schimbare, interesaţi de soarta ţării lor, indiferent de problemele cu care se confruntă în prezent. Michnik a explicat că abandonul nu este o soluţie pentru cetăţeni atunci când se se lovesc în societate de probleme apăsătoare şi vechi. În opinia sa, Republica Moldova are nevoie de entuziasm în rândul tinerilor artişti pentru a dezvolta o lume culturală activă care să mişte lucrurile în societate.

Schimbarea vine mai greu, dar vine

Richard Pena a explicat la rândul său că entuzismul în artă are nevoie şi de îndoială, nu doar de voinţă şi muncă. În opinia sa, darul de a nu te lua prea tare în serios şi abilitatea de a lua în serios realităţile înconjurătoare fac cinste unui tânăr artist aflat la începutul carierei. Pena a subliniat că lumea se schimbă permenent, iar problemele care erau pe agenda culturală acum câţiva ani şi-au schimbat mult din semantică. ”Fenomenul migraţiei, al globalizării, care se află în centrul dezbaterilor din domeniul filmului este astăzi interpretat diferit. Chiar dacă noi îl vedem într-o lumină modernă el afectează familii şi comunităţi în toată lumea. Nu trebuie să aruncăm sub preşul uitării toate aceste realităţi. Din acest motiv există artă cinematografică în lume” a precizat Pena.

Richard Pena a subliniat că segmentul tradiţionalist al unei societăţi este prin definiţie reticent la schimbare, dar puterea filmului se poate dovedi surprinzătoare şi în această zonă a populaţiei tradiţionaliste. „Schimbarea vine mai greu dar vine, mai ales dacă are susţinere în spaţiul public prin dezbateri şi conferinţe. Pe lângă realităţile pe care un film le înfăţisează el reprezintă în acelaşi timp, pauza sau absenţa temporară a individului din cotidian. Această sincopă reprezintă timpul recuperat al fiecărei zile pentru individul care munceşte, care se luptă cu plata facturilor şi uită de sine. În final transformarea socială implică şi o schimbare unilaterală, cea a individului” a concluzionat fostul director al Festivalului de film din New York.

Cei interesaţi vor avea ocazia să urmărească nouă filme documentare din Polonia, Canada, Spania, SUA, Franţa şi Moldova. Filmele selectate în cadrul programului cuprind nu doar o serie de subiecte importante ci şi o largă varietate de stiluri cinematografice.

Filmul ca motor al transformărilor sociale este un proiect cinematografic internţional care prezintă filme documentare şi artistice axate pe problemele politice şi sociale fundamentale ale societăţii de astăzi. Organizat de portalul polonez Culture.pl ca parte a programului Parteneriatulului Estic, acesta include nu doar cele mai marcante şi emoţionante filme din diferite ţări, dar şi ateliere de lucru, lecturi, sesiuni de întrebări-răspunsuri şi discuţii.
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite