Experţi străini: USMF poate fi Harvardul Moldovei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mediciniştii moldoveni vor putea învăţa în paralel şi la USMF „Nicolae Testemiţanu“ şi în campusurile universitare europene Foto: Adevărul
Mediciniştii moldoveni vor putea învăţa în paralel şi la USMF „Nicolae Testemiţanu“ şi în campusurile universitare europene Foto: Adevărul

Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu“ ar putea obţine în curând acreditare internaţională. Experţii străini care au venit la Chişinău într-o vizită de documentare cu acest scop susţin că nivelul instituţiei se apropie de cel al centrelor universitare din Occident.

De anul viitor, studenţii Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie (USMF) „Nicolae Testemiţanu“ îşi vor putea completa anii de studii învăţând în centrele universitare prestigioase din străinătate. Această facilitate va putea fi obţinută de îndată ce USMF va fi acreditată de Asociaţia Şcolilor Medicale din Europa şi Federaţia Mondială pentru Educaţie Medicală.

Diplome recunoscute oriunde în lume

„Sperăm că la sfârşitul acestui an vom obţine aceste acreditări. Sunt benefice, în special, pentru transferul academic. Dacă până acum studenţii noştri puteau învăţa doar în cadrul şcolilor de vară, în campusurile universitare din Europa, după ce obţinem acreditarea, un student de la USMF va putea face jumătate de an la noi şi jumătate în Franţa, de exemplu, cu toate studiile recunoscute“, declară vicerectorul USMF, Mihail Gavriliuc.

Profesorul susţine că acreditarea e benefică şi pentru studenţii străini care vin să înveţe aici, fiindcă Moldova este una dintre puţinele ţări din lume unde viitorii medici pot învăţa despre tuberculoză şi alte boli grave, direct pe pacienţi.

„Toate şcolile medicale trebuie să ofere un învăţământ de înaltă calitate, astfel încât diplomele obţinute de studenţi să fie recunoscute oriunde pe glob. Vorbim despre un sistem educaţional competitiv, în care fiecare universitate are un prestigiu aparte. USMF nu trebuie să fie un alt Harvard sau un alt Stanford University. Ca să aibă acest prestigiu, e de-ajuns că reprezintă cea mai importantă universitate de stat din Moldova, care eliberează o diplomă de înaltă calificare“, precizează preşedintele Federaţiei Mondiale a Învăţământului Medical, Stefan Lindgren, unul dintre conducătorii echipei de experţi internaţionali care au venit la Chişinău să verifice dacă USMF corespunde criteriilor de acreditare.

Pregătiţi pentru „export“

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Şcolilor Medicale din Europa, David Gordon, care a mai vizitat universitatea de medicină din Chişinău şi acum patru ani, prin atribuirea acestor acreditări, absolvenţii USMF vor avea posibilitatea să îşi găsească mai uşor de lucru în afara graniţelor Moldovei.

„Indiferent de prestigiul universităţii pe care o absolvesc, e important ca studenţii la medicină să fie instruiţi la standarde foarte înalte. Studenţii de-aici nu doar că vor avea capacitatea de a-şi profesa meseria, dar se vor putea adapta cu uşurinţă la valorile culturale ale ţărilor unde vor să lucreze“, afirmă Gordon.

Cum să trimitem medicii la ţară

Acesta adaugă că, la fel ca şi în Moldova, în mai multe ţări europene tinerii medicinişti sunt cu greu convinşi să profeseze în mediul rural. „În Marea Britanie, am deschis centre academice în  zonele unde sunt foarte puţini medici. Astfel, doctorii tind să se angajeze aproape de locul unde au fost licenţiaţi. În schimb, autorităţile finlandeze se străduiesc să-şi trimită absolvenţii de medicină în insulele din această ţară“, exemplifică preşedintele Asociaţiei Şcolilor Medicale din Europa.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite