Experţi ai Comisiei de la Veneţia despre reforma Procuraturii: Este greu să schimbi cultura din cadrul instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andras Zs. Varga, membru al Comisiei de la Veneţia FOTO: origo.hu
Andras Zs. Varga, membru al Comisiei de la Veneţia FOTO: origo.hu

O echipă de experţi ai Comisiei de la Veneţia a venit pentru două zile la Chişinău, la invitaţia Ministerului Justiţiei. Experţii au avut o întrevedere cu ministrul justiţiei în exerciţiu, Oleg Efrim, la care s-au discutat aspecte ale proiectului de lege cu privire la reformarea Procuraturii, expediat comisiei spre expertizare în noiembrie anul trecut.

Potrivit ministrului în exerciţiu, Oleg Efrim, Concepţia de reformare a Procuraturii şi proiectul Legii cu privire la procuratură au fost elaborate de un grup de lucru special creat din reprezentanţi ai Ministerului Justiţiei, Procuraturii Generale şi societăţii civile, pentru soluţionarea problemelor identificate în activitatea Procuraturii, dar şi în scopul implementării Strategiei de reformare a sectorului justiţiei. Ulterior, documentele au fost preluate de un grup de lucru parlamentar, care a promovat doar Concepţia de reformare a Procuraturii, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Justiţiei.

”Din păcate, Proiectul de Lege privind Procuratura nu a fost supus dezbaterilor în Parmanetul trecut. Când a fost clar că documentul nu va fi înregistrat ca iniţiativă legislativă, am decis să-l expediem spre examinare Comisiei de la Veneţia din partea Guvernului, pentru a mişca înainte reforma Procuraturii, care este o prioritate nu doar pentru Ministerul Justiţiei, dar şi pentru guvernare. Sperăm că opinia Comisiei va eficientiza munca grupului de lucru parlamentar şi va urgenta adoptarea proiectului de Lege cu privire la Procuratură”, a adăugat ministrul Justiţiei.

Oleg Efrim a precizat că în proiectul de lege s-a pus accent pe independenţa Procuraturii şi scoaterea acesteia de sub influenţa politicului. ”Ne-am propus să începem schimbările chiar de la modul de numire a procurorului general. Potrivit proiectului, acesta ar urma să fie numit de preşedintele ţării, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, şi nu de Parlament, cum este în prezent, şi să aibă un singur mandat – de 7 ani. Totodată, documentul prevede stabilirea clară a competenţelor Procuraturii şi concentrarea activităţii procurorilor pe aspecte penale, micşorarea numărului de procurori ierarhic-superiori, consolidarea organelor de autoadministrare ale procurorilor etc.”, a mai spus Oleg Efrim. 

Experţii Comisiei de la Veneţia au afirmat că au analizat proiectul de lege şi că acesta corespunde standardelor internaţionale. ”Am remarcat că la elaborarea proiectului de lege s-a ţinut cont de opiniile precedente ale Comisiei de la Veneţia. Am rămas impresionaţi de raportul care a precedat proiectul de lege. Sunt foarte multe lucruri pozitive, acum este important ca Parlamentul să-l voteze”, a remarcat Andras Zs. Varga, membru al Comisiei de la Veneţia din partea Ungariei, şeful delegaţiei.

”Din practică ştiu că este foarte bine să modifici legislaţia, dar e mai greu să schimbi cultura din cadrul instituţiei, pentru că se depun eforturi considerabile din interior pentru a păstra vechile practici”, a spus Robert Uhl, reprezentantul OSCE.

Experţii Comisiei de la Veneţia vor avea întrevederi cu reprezentanţii Procuraturii Generale, cei ai Consiliului Superior al Magistraturii şi fracţiunile parlamentare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite