Experţi: Bunăstarea populaţiei din Moldova poate fi afectată negativ în următorii ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anii următori, bunăstarea populaţiei poate fi afectată negativ atât de stagnarea surselor de venituri externe – transferuri de peste hotare, cât şi celor interne – salarii. Diminuarea transferurilor de peste hotare în 2019 poate indica asupra atingerii unei limite de creştere a acestei surse de venituri, care este cauzată de epuizarea resurselor umane implicate în procesele de migraţie, transmite IPN.

Acestea sunt câteva dintre constatările experţilor Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” în publicaţia „Realitatea Economică: top 10 evenimente economice ale anului 2019 şi top 10 provocări pentru 2020”.

Potrivit experţilor, un alt factor care poate afecta negativ în următorul an transferurile de peste hotare este încetinirea economiilor unde lucrează migranţii din Republica Moldova. Totodată, ritmurile-record de majorare a salariilor din 2018 şi 2019 se pot tempera din cauza constrângerilor bugetare şi celor de creştere mai lentă a productivităţii muncii. Acest risc pentru salarii este valabil mai curând pe termen mediu, deoarece în anul 2020 pot fi utilizate surse adiţionale bugetare pentru a stimula creşterea salariilor.

Experţii mai punctează că în 2020, proiectele investiţionale planificate să fie finanţate din surse externe ar putea să fie executate în proporţie redusă. Există riscul utilizării ineficiente şi imobilizării resurselor publice în proiecte care îşi pot pierde actualitatea şi importanţa pentru dezvoltarea economică şi creşterea nivelului de trai al populaţiei ţării. În acelaşi timp, atât timp cât se aloca spaţiu fiscal proiectelor de investiţii capitale existente, nu pot fi lansate noi proiecte care ar putea genera schimbări importante.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite