Expert, despre criza gazelor din Republica Moldova: O încercare a Gazprom-ului de a ne da o lecţie politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Lipsa evoluţiilor pe subiectul contractului de achiziţie a gazului este o încercare a Gazprom-ului de a ne da o lecţie politică. Este opinia fostului director ANRE, Victor Parlicov, potrivit căruia, Moscova şi-ar dori implicarea în negocieri a factorilor de decizie politici de la Chişinău, notează IPN.

În acelaşi timp, potrivit expertului economic Veaceslav Ioniţă, în funcţie de succesul sau eşecul negocierilor dintre Chişinău şi Moscova, tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali va creşte cu cel puţin 30%.

Fostul director ANRE, Victor Parlicov, spune că există suspiciuni rezonabile că actuala criză a gazelor cu care se confruntă Republica Moldova ar fi pregătită de Moscova cu concursul factorilor de decizie din stânga Nistrului. Potrivit expertului, anunţul Centralei de la Curciurgan privind potenţiale sistări de livrare a energiei electrice nu a fost întâmplător.

„A existat un element de pregătire a acestei crize din partea Federaţiei Ruse şi a regiunii transnistrene. Centrala termoenergetică de la Cuciurgan a achiziţionat rezerve de cărbune şi a trecut, parţial, pe cărbune. Dar cărbunele trebuie plătit, spre deosebire de gaz, care vine acolo, practic, gratuit. Este o încercare de a da o lecţie politică, de a forţa autorităţile de la Chişinău să treacă la discuţii politice direct. Gazprom a demonstrat ca vrea să discute cu premierul sau cu preşedintele”, a spus Victor Parlicov în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

În acelaşi timp, potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniţă, oricare ar fi evoluţiile negocierilor dintre Chişinău şi Moscova, consumatorii Republicii Moldova nu vor putea fi scutiţi de o majorare a tarifului la gazele naturale. Cel mai sumbru scenariu ar fi dublarea acestuia, spune Ioniţă.

„Tariful va creşte între 30% şi 100%. Dacă acum avem 4 lei şi 20 de bani, va fi de la 5 lei 50 până la 9 lei. Dacă vom avea cel mai prost scenariu, atunci Guvernul jumătate din creşterea de preţ ar trebui s-o ofere sub formă e compensaţii până la consumul de 100 m3 pe lună, e vorba de cel mai mare număr de consumatori, şi atunci efortul financiar anual ar fi de 600 de milioane de lei din bugetul de stat”, a spus Veaceslav Ioniţă.

Contractul de achiziţie a gazului dintre MoldovaGaz şi concernul rus Gazprom a expirat la 30 septembrie şi a fost prelungit până la sfârşitul lunii octombrie. Pentru luna octombrie a fost convenit preţul de achiziţie de 790 de dolari pentru o mie de metri cubi. Vicepremierul Andrei Spînu spune că în negocierile cu Gazprom, Chişinăul insistă pe prelungirea vechiului contract cu vechea formulă de calcul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite