EXCLUSIV Pavel Filip: România şi Republica Moldova, împreună în Europa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Republicii Moldova Pavel Filip FOTO gov.md
Premierul Republicii Moldova Pavel Filip FOTO gov.md

Într-un editorial scris în exclusivitate pentru „Adevărul“ cu ocazia zilei de 9 Mai, premierul moldovean Pavel Filip pledează pentru extinderea Uniunii Europene dincolo de Prut, avertizează asupra pericolului populismului şi mulţumeşte României pentru susţinerea acordată Republicii Moldova.

„9 Mai, Ziua Europei, reprezintă victoria păcii şi prosperităţii. În mod cert, Uniunea Europeană este cel mai bun lucru care s-a putut întâmpla după Al Doilea Război Mondial pe bătrânul continent, iar premiul Nobel pentru Pace de acum câţiva ani este o recunoaştere firească a ceea ce a reuşit să facă UE, impunând un spaţiu comun al înţelegerii şi drepturilor omului. Respectând istoria, cred că împreună, prieteni ai Europei, ţări membre sau asociate, trebuie să continuăm să facem paşi înainte şi să dăm Uniunii un viitor marcat de incluziune şi integrare. 

Pentru Republica Moldova, acest 9 Mai este unul special. Pentru prima dată, suntem în mod oficial o ţară asociată la Uniunea Europeană. Aşa cum a fost cazul în România la începutul anilor 2000, aderarea la UE este proiectul nostru de ţară, obiectivul care animă toate eforturile Guvernului şi majorităţii parlamentare tocmai pentru că reprezintă pentru noi garanţia prospertităţii şi a ieşirii din zona gri a istoriei. Începând cu ianuarie 2016, după un 2015 pierdut în bătălii politice, am reuşit să revigorăm relaţia noastră cu UE şi să demonstrăm că ne ţinem de cuvânt în implementarea reformelor. După îndeplinirea cu succes a Foii de parcurs în 2016, avem astăzi o agendă clară de priorităţi pentru următorii doi ani. În mod cert, stabilizarea adusă de Acordul cu FMI, de unitatea din coaliţia de guvernare şi de sprijinul crescând al oamenilor pentru măsurile pe care le-am propus face mai fezabil visul integării. 

Optimismul nostru nu este unul lipsit de realism. Suntem conştienţi, după Brexit şi în contextul populismului în creştere şi al discuţiilor despre viitorul UE, că momentul nu este unul uşor. Chiar dacă nu în mod deschis, sunt voci care contestă extinderea din anii 2000; ţările din Est sunt văzute, în mod greşit, ca o posibilă cauză pentru deraierea proiectului european. Exact astfel de voci se arată sceptice în legătură cu o eventuală extindere către Est sau către ţările din Balcani. 

9 Mai este important tocmai pentru că pune lucrurile în perspectivă. UE nu trebuie să înceteze să inspire şi să dea speranţă celor care au nevoie de ea; standardele înalte fixate pentru integrare trebuie însoţite de garanţii politice că seriozitatea şi rezultatele vor fi recompensate. Închiderea porţilor şi a graniţelor nu este o soluţie într-o lume tot mai interpendentă. Ca prim-ministru al Republicii Moldova, văd esenţial parteneriatul nostru strategic cu România în progresul procesului de extindere a UE către Est. 

România a fost şi este cel mai bun prieten al nostru în Uniune. Nu doar că decidenţii şi diplomaţii de la Bucureşti au susţinut la Bruxelles cauza noastră, dar, de multe ori, investiţiile şi sprijinul financiar direct ne-au ajutat să ne dezvoltăm sau să depăşim momente critice. În ceas aniversar, se cade să mulţumeşti prietenilor. Mulţumim deci României şi politicienilor de la Bucureşti care sunt, atât cu fapta, cât şi cu vorba, alături de Moldova şi de proiectul integrării sale în UE! Ştiu că 2019 este un an important pentru România, când veţi avea Preşedinţia UE. Cred că nu este un moment mai potrivit pentru a avansa ideile extinderii şi a aduce în prim-plan aspiraţiile europene ale unor ţări precum Republica Moldova. Împreună în Europa putem contribui la revitalizarea proiectului european. Graniţa UE trebuie să fie dincolo de Prut“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite