EXCLUSIV Cozmin Gușă, consilier politic: „Politicienii moldoveni suferă de sindromul mielului turbat“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultantul român susține că, după ce au supt ba la țâța Rusiei, ba la țâța României, liderii de la Chișinău nu mai știu cine este „mama lor". După câţiva ani petrecuţi în prim-planul vieţii politice, Cozmin Gușă s-a dedicat consultanţei. Printre clienţii săi se numără politicieni și oameni de afaceri de pe ambele maluri ale Prutului, de la Marian Vanghelie până la Vlad Plahotniuc. În această calitate, l-am invi

Adevărul: Pe 5 iunie vor avea loc alegeri locale în Republica Moldova. Marea bătălie electorală se dă la Chişinău, între actualul primar Dorin Chirtoacă, susţinut şi de anumite cercuri de la Bucureşti, şi principalul său contracandidat, Igor Dodon, un comunist puţin mai spălat. Care dintre ei are cele mai multe şanse?

Cozmin Guşă: Înainte de a face un pronostic, aş spune că, în funcţie de rezultat, alegerile de la Chişinău pot să definească pe un termen mediu de câţiva ani orientarea guvernării din Moldova. Este evident că următoarea treaptă, dacă Dodon ar câştiga, va fi asumarea unei poziţii de „leadership" a partidului comunist. Un partid care, dacă se va integra în Internaţionala Socialistă, ar putea emite pretenţii de normalitate şi respect chiar şi de la Bruxelles. Unde, de altfel, Dodon s-a aflat în aceste zile. Este un politician capabil, inteligent, foarte ambiţios, din noua generaţie, care nu are o problemă cu această povară a etichetei comuniste.

Ba chiar i se pare „trendy" şi o poartă atât la Chişinău, cât şi în vizitele foarte dese pe care le face la Moscova. De cealaltă parte, victoria lui Chirtoacă ar da posibilitatea unor cercuri declarat pro-româneşti, dar nu neapărat şi în conţinut pro-româneşti, să joace o carte pe mai departe. Este limpede că în acest joc a fost prins şi este ameninţat cu şah perpetuu premierul Vlad Filat, care şi-a pierdut şi candidatul în aceste alegeri...

Şi l-a retras, de fapt. Nu vi se pare ciudat că partidul său nu are un candidat la cea mai importantă primărie din Moldova? Şi nici nu-l susţine, decât declarativ, pe Chirtoacă...

Asta îi creşte şansele lui Dodon mai mult decât s-ar crede. Chiar dacă, în primul tur, Chirtoacă o să iasă probabil în faţa lui cu cinci-şase procente. Alegerile de la Chişinău, aşa cum se prefigurează ele în acest punct, indică o victorie „de facto" a rivalului lui Filat, care se numeşte Vlad Plahotniuc. Prin rezultatele care se pot cumula în turul al doilea, actualul premier ar putea fi răstignit într-o înfrângere mai gravă la toamnă. Dacă Dodon va câştiga, mi se pare posibilă acea mişcare de stânga şi o coagulare a ei pe termen mediu. Politica moldovenească nu s-a sofisticat deloc, dar a căpătat accente radicale, între viaţă şi moarte, prin apariţia lui Plahotniuc, tot un om de afaceri ca şi Vlad Filat, dar mai de anvergură şi mai pragmatic.

Mie nu mi se pare că dl Plahotniuc are prea multă experienţă politică dacă mă gândesc la felul în care a fost prins în scandalul celor două sau mai multe identităţi...

Am citit dezvăluirea ziarului „Adevărul" şi trebuie să vă spun că a provocat un cutremur atunci la Chişinău. Dar eu sunt prieten cu Vlad Plahotniuc. În 2010 l-am asistat la intrarea în politică. Nu ştiu dacă am făcut bine sau rău, o să vedem. Eu cred în evoluţia oamenilor, nu în sine, pentru că un om nu-şi schimbă caracterul. Dar cred în evoluţia lor profesională şi în depăşirea unor etape ce i-ar putea complexa. Dovadă şi faptul că-l sprijin pe Vanghelie în România!

Pe lângă lansarea în politică a dlui Plahotniuc, care este şi un mare „mogul" media, ştiu că aţi mai acordat consultanţă şi postului Publika TV, finanţat de Sorin Ovidiu Vântu. Există în zona interesului dvs. pentru Moldova un numitor comun cu fostul patron al trustului Realitatea?

Din păcate, Sorin Ovidiu Vântu a pierdut meciul mediatic de peste Prut, pentru că s-a orientat foarte prost şi a negociat, înaintea investiţiei, într-un mod necorespunzător faţă de cutumele de la Chişinău. A discutat cu prea multă lume şi n-a făcut nimic. L-am asistat în condiţiile în care i-am dat fel şi fel de sfaturi pe care nu le-a urmat. Însă pot să spun că a pierdut o mare oportunitate de a se impune pe piaţă din cauza unor interese relativ meschine. Spre deosebire de investiţia lui, Plahotniuc şi-a organizat trustul de presă într-un mod strategic. Nu cred că v-a scăpat faptul că, la finalul lui 2010, a luat o decizie aproape de necrezut pentru protipendada moldovenească. A cedat o licenţă naţională spre a fi folosită de către TVR, ca să contrabalanseze la nivel de influenţă televiziunile ruseşti.

Să dăm totuşi informaţia completă. Acea licenţă fusese obţinută pe vremea guvernării comuniste, când a fost retrasă abuziv TVR-ului. Poate fi cel mult un gest de bunăvoinţă...

Nu a fost doar bunăvoinţă. A fost un gest strategic, într-o perioadă de campanie electorală, tocmai pentru ca vocea românească să se audă, instituţional, într-o ţară foarte bulversată în acel moment.

Spuneaţi recent că Moldova nu va intra în Uniunea Europeană decât când i se va da voie de la Moscova. Nu cumva supraestimaţi puterea de influenţă a Rusiei?

Nu cred, ba mai degrabă sunt sigur că n-o supraestimez. I-am văzut la lucru pe ruşi la Chişinău, cu ocazia alegerilor din 2010, care, din fericire, s-au finalizat cu „parcarea" comuniştilor. Ceea ce a fost un lucru bun şi pentru Moldova, şi pentru România, dar mai ales pentru Europa. Însă vorbim de o falie geopolitică foarte bine definită care, exact ca în cazul plăcilor tectonice, s-a mişcat în 1989 şi a creat o groapă peste Prut. Dacă ea n-ar fi apărut, ca urmare a negocierilor dintre puterile vremii, bineînţeles că Moldova ar fi fost azi una dintre provinciile unei Românii mari.

Dincolo de înţelegerile oculte, o parte din vina rămânerii Moldovei în această „groapă" nu o poartă şi clasa politică, atât cea de la Chişinău, cât şi cea de la Bucureşti?

Politicienii n-au făcut mai nimic în această direcţie. Singurele instituţii ale statului român care au lucrat ca să obţină o alonjă de influenţă sunt serviciile noastre secrete. Din păcate, n-a existat o complementaritate de cealaltă parte a Prutului. Starea de înapoiere acută în care se află Moldova este cauzată de acel „sindrom al mielului turbat" de care suferă clasa politică de la Chişinău. Este exact ca în povestea cu mielul care vrea să sugă de la două oi, ca să mănânce mai mult, şi pe urmă nu-şi mai recunoaşte mama. Aşa s-a întâmplat şi cu politicienii moldoveni, care au supt ba de la Rusia, ba de la România, iar acum nu mai ştiu cine-i mama lor!

CINE ESTE COZMIN GUŞĂ

Născut în 1970, Cozmin Gușă a lucrat în mass-media, mai întâi la Cluj, apoi în București. A fost director de dezvoltare la Antena 1, televiziunea lui Dan Voiculescu. În 2001 a fost cooptat ca secretar general al PSD, dar după doi ani a trecut la PD.

Ales deputat și șef al grupului parlamentar în urma alegerilor din 2004, a intrat în conflict cu liderii partidului și cu președintele Traian Băsescu.

În 2005 a demisionat și a înfiinţat Partidul Iniţiativa Naţională (PIN). Retras din activitatea politică, a devenit consultant pe probleme de „extindere externă" al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, patronul trustului Realitatea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite