Europarlamentar: Mingea se află în terenul Chişinăului. Povestea de succes ar putea lua sfârşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comitetului Parlamentar de Asociere cu Republica Moldova, eurodeputatul român Andi Cristea, susţine că politicienii de la Chişinău trebuie să revină urgent la procesul de implementare a reformelor pe care şi le-au asumat în Acordul de Asociere pentru a nu mai pierde timp şi a evita mărirea prăpastiei existente între cetăţeni şi clasa politică.

Andi Cristea a menţionat, în cadrul unei conferinţe de presă, că un indicator al scăderii ritmului de implementare a Acordului de Asociere RM-UE este raportul de progres al ţării în cadrul Politicii Uniunii Europene de Vecinătate, raport despre care se ştie că este cel mai slab de până acum. „Raportul conţine elemente care trebuie interpretate ca un semnal de alarmă pentru autorităţile de la Chişinău pentru că s-a pierdut aproape jumătate de an pentru demararea campaniei electorale şi alegerea Guvernului, perioadă în care Republica Moldova a fost practic administrată, nu guvernată. În consecinţă, reformele care trebuiau implementate au fost realizate cu frâna de mână trasă”, a declarat eurodeparlamentarul la Chişinău.
Oficialul a subliniat că, pentru ca lucrurile să fie îmbunătăţite, iar aspectele negative din raport să fie îndeplinite, este esenţial nevoie de voinţa politică. „Mă refer nu doar la aşteptările Uniunii Europene, ci şi la aşteptările cetăţenilor - celebrul miliard de euro care a dispărut nu se ştie unde, să fie rezolvate şi problemele din justiţia moldovenească, iar clasa politică să dea dovadă de ambiţie politică. (...) De modul în care se va finaliza această situaţie depind evaluările Bruxelles-ului, dar mai importantă decât evaluările Bruxelles-ului este această depărtare dintre clasa politică şi cetăţeanul Republicii Moldova. Lucrurile au ajuns la un moment critic din acest punct de vedere. Nu mai există loc de greşeală, nu mai există loc de mărire a acestei prăpastii existente. Lucrurile pot aluneca în cealaltă parte şi povestea de succes a Parteneriatului Estic, dacă nu se întâmplă acele lucruri pe care le aşteptăm cu toţii, se poate transforma într-o poveste mai puţin de succes. E un lucru pe care nu ni-l dorim, dar în acelaşi timp modalitatea de a influenţa această poveste este minimă. Mingea este în terenul Chişinăului şi al clasei politice de la Chişinău. Instituţiile Republicii Moldova trebuie întărite, nu trebuie personalizate în funcţie de interese de partid sau alte asemenea chestiuni înguste”.

Andi Cristea a menţionat că în întâlnirile pe care le-a avut cu oficialii de la Chişinău a subliniat faptul că reformele care trebuie implementate nu sunt pentru Uniunea Europeană, ci sunt reforme necesare pentru sporirea nivelului de trai şi a standardului de viaţă al cetăţenilor Republicii Moldova.

La rândul său, vicepreşedintele delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere, Michal Boni, a declarat că este în egală măsură important ca populaţia Republicii Moldova să fie informată cât mai bine referitor la relaţia pe care Republica Moldova o are cu Uniunea Europeană.

„Este foarte important să înţelegem faptul că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană nu este doar un proces politic sau economic, ci în acelaşi timp unul social şi în acest context apare ca extrem de importantă nevoia de comunicare. Nevoia de comunicare din partea Guvernului şi Parlamentului pentru societate pentru a explica mai bine ce înseamnă Uniunea Europeană şi mai ales ce înseamnă aderarea la UE (...) E important să se comunice către populaţia Moldovei care sunt avantajele concrete ale procesului de aderare”, a afirmat eurodeputatul.

Eurodeputaţii Andi Cristea şi Michal Boni au efectuat o vizită de informare în Republica Moldova în perioada 7-9 aprilie 2015 în cadrul căreia s-au întâlnit cu un şir de oficiali de la Chişinău şi reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditaţi Republica Moldova.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite