Eugen Tomac spune cine sunt senatorii proruşi din Parlamentul României. „Credeam că nimic din lumea politică nu mă mai poate surprinde. M-am înşelat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Tomac FOTO Alexandru Tarlev
Eugen Tomac FOTO Alexandru Tarlev

Deputatul român Eugen Tomac se arată indignat de faptul că iniţiativa sa privind includerea în lista persoanelor care beneficiază de sprijin financiar din partea statului român a reprezentanţilor „grupului Ilaşcu” a primit aviz negativ în comisia parlamentară a drepturilor omului. „Ceea ce pare clar pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului nu convinge însă Comisia pentru Drepturile Omului din Senatul României”, a comentat Tomac.

Într-o declaraţie de presă, Eugen Tomac precizează că, săptămâna trecută, a fost invitat la Comisia pentru Drepturile Omului din Senatul României pentru a susţine iniţiativa legislativă pe care a depus-o anterior. „Proiectul meu vizează amendarea legii care acorda sprijin cetăţenilor romani, persoanelor persecutate de dictatura comunistă sau care au fost deportate în străinătate ori constituite în prizonieri. Am propus ca în lista beneficiarilor pentru un sprijin financiar din partea statului roman sa fie incluşi şi românii care au fost condamnaţi în urma unui simulacru de proces in 1993 de către un tribunal ilegal la Tiraspol”, aminteşte deputatul român.

Eugen Tomac se referă la membrii „grupului Ilaşcu” - Ilie Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, Tudor Popa şi Alexandru Leşco. „Sentinţa a fost dură, Ilie Ilaşcu condamnat la moarte, Andrei Ivantoc şi Tudor Popa condamnaţi la 15 ani de închisoare, Alexandru Lesco la 12 ani închisoare. Ilie Ilaşcu nu a fost executat doar pentru ca s-a mobilizat comunitatea internaţională şi a presat Rusia sa nu comită aceasta crima, ba chiar a fost eliberat după 9 ani de detenţie la presiunea Consiliului Europei. Ceilalţi trei romani au executat toată perioada de detenţie, chiar dacă CEDO a condamnat Rusia şi R. Moldova şi a considerat drept ilegala detenţia lor”.

Potrivit lui Tomac, Ilie Ilaşcu a fost evacuat din apartamentul pe care îl primise atunci când a fost eliberat. „Deşi personal i-am cerut premierului Ponta de nenumărate ori sa corecteze aceasta nedreptate, nimic nu s-a schimbat”, afirmă acesta.

„Ivantoc, Popa şi Lesco si-ar fi dorit şi ei sa se stabilească în România, le-a şi promis primarul capitalei ca vor primi cate o locuinţă după ce au primit titlul de cetăţeni de onoare a Bucureştiului. Cămin pentru familiile lor n-au mai primit însă niciodată. Aşa ca eroii nevinovaţi au părăsit România şi duc un trai modest departe de ţară. Subliniez: fără niciun sprijin din partea statului român”, mai afirmă Eugen Tomac.

Deputatul de la Bucureşti crede că cei Ilaşcu, Ivanţoc şi Popa au fost deţinuţi ilegal pentru ca promovează românismul, au luptat împotriva comunismului, fapte confirmate de o decizie CEDO. Tomac nu înţelege argumentele pe care le-au adus reprezentanţii Comisiei pentru Drepturile Omului din Senatul României atunci când au respins iniţiativa sa şi îi acuză că „au alte preocupări şi alte interese, de cele mai multe ori străine faţă de cele ale poporului care i-a votat”.

Acesta face referire la reprezentanta ministrului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice de la Bucureşti, care ar fi spus că nu este de acord să ofere sprijin eroilor români pentru ca n-au luptat în România împotriva comunismului. Senatorul USL Puiu Hasotti ar fi menţionat că iniţiativa intră în contradicţie cu Constituţia României, iar „un alt liberal, senatorul Nicolae Vlad Popa, în acelaşi spirit demagogic, l-a completat spunând ca ei au luptat pentru R. Moldova şi nu pentru România, deci să-i susţină R. Moldova”. De asemenea, vicepreşedintele comisiei senatorul PSD Florin Butnaru ar fi propus respingerea iniţiativei, iar iniţiativa a primit aviz negativ.

„Nu voi lasă nesancţionată politic aceasta nepăsare pe care aceşti politicieni o exprimă faţă de soarta crudă a unor români care s-au sacrificat cu demnitate şi pentru demnitatea poporului român”, conchide Eugen Tomac.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite