Eugen Sturza: Statutul de neutralitate nu presupune că trebuie să ai o armată slabă

Eugen Sturza: Statutul de
neutralitate nu presupune că trebuie să ai o armată slabă

FOTO gov.md

Statutul de neutralitate nu presupune că o ţară trebuie să aibă o armată slabă, din contra, trebuie să-şi asigure de sine stătător securitatea. Această securitate poate fi asigurată doar de către o armată profesionistă, echipată şi bine instruită. Declaraţiile au fost făcute de către  ministrul Apărării, Eugen Sturza, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV,  transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul Apărării susţine că Armata Naţională pe parcursul a 27 de ani a fost subaprecieată, fiind folosită doar pentru imagine. De aceea, şi-a propus să profesionalizeze armata pentru a o transforma într-o structură mai puternică. „Armata profesionistă reprezintă o strategie pe termen mediu privind cum vedem noi dezvoltarea armatei, unde investim, ce facem cu oameni. Aici trebuie să ajungem – oamenii sunt resursa cea mai de preţ a armatei”, a declarat Eugen Sturza. În opinia lui, este mult mai scump să se investească anual în 3-4 mii de tineri pentru un an de armată, decât să existe oameni care să lucreze permanent, profesionişti, instruiţi, bine dotaţi, echipaţi, şcoliţi şi trimişi în misiunile internaţionale.
 
Eugen Sturza a declarat că anul curent va fi redus numărul militarilor în termen, în schimb deja se înregistrează o creştere a numărului de profesionişti. Ministrul apărării spune că una dintre problemele sensibile în ceea ce ţine recrutarea militarilor este lipsa locuinţelor. „Până la sfârşitul anului, lansăm în Chişinău un parteneriat public-privat, care ne va da posibilitatea să acoperim tot necesarul de apartamente de serviciu. Totodată, Guvernul a aprobat proiectul „Prima casă” II”, a spus Eugen Sturza.
 
Ministrul susţine că s-a pledat şi pentru revenirea la pachetul social al militarului. „Vrem să revenim la pachetul social, să le dăm militarilor posibilitate să circule în transportul public gratuit, cum este şi firesc, să aibă şi ei asigurat prânzul”, a adăugat Eugen Sturza.  
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările