Emisiuni noi, la Radio Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Gomboş vă invită să ascultaţi noile producţii ale postului de radio. Foto de Tudor Iovu
Cătălin Gomboş vă invită să ascultaţi noile producţii ale postului de radio. Foto de Tudor Iovu

„Cuvinte noi", „Viaţa în roz" şi „Dor de izvor" sunt câteva dintre premierele recomandate de către Cătălin Gomboş, redactor-şef la Ştiri.

„Adevărul": Ce noutăţi sunt în grila de programe a Radio Chişinău?
Cătălin Gomboş: Matinalul începe acum la 07.15. De la ora 15.00 este o emisiune de folclor - „Dor de izvor", realizată de cântăreaţa Maria Mocanu. În fiecare joi îl puteţi auzi pe Marian Voicu, de la ora 19.15, în emisiunea „Cuvinte noi". Este directorul nostru editorial, cel care practic a fondat acest radio. Mai sunt colegele mele de la ştiri, Ala Boţan şi Mariana Vasilache, care vor putea fi auzite şi într-o nouă ipostază, mai lejeră: realizează în fiecare zi, începând cu ora 10.30, „Viaţa roz", o emisiune dedicată în special femeilor, dar pe care pot s-o asculte şi consorţii lor. Vin cu multă muzică bună, discuţii cu invitaţi de marcă, deja i-au avut pe Anastasia Lazariuc, Cătălin Botezatu şi alţii. Johnny Alici îşi va realiza în continuare „Tonomatul", dar de la ora 21.00.

Ce voci noi auzim la Radio Chişinău?
Vocile noi sunt Maria Mocanu, Marian Voicu, Corneliu Rusnac care, de când Vlad Ţurcanu ne-a părăsit şi a plecat purtător de cuvânt la Preşedinţie, a preluat şi emisiunea „Ora de vârf". Mai sunt Victoria Coroban şi Liviu Ungureanu, cea de-a doua voce a Familiei Diminescu, care ni s-au alăturat doar de câteva luni.

Cum se explică schimbările survenite în noua grilă?
Orice radio este un produs viu şi îşi schimbă grilele. Cu atât mai mult este valabil acest lucru pentru Radio Chişinău, care este încă foarte tânăr. Echipa care lucrează acum la Radio Chişinău s-a coagulat la Radio Arena doar începând cu luna mai a anului trecut, în timp ce Radio Chişinău emite de la 1 decembrie. O astfel de schimbare este naturală şi, probabil, vor fi şi altele pe viitor, în funcţie de preferinţele ascultătorilor şi de deciziile care vor fi luate în ceea ce priveşte politica editorială.

Vii din România. Cum te-ai acomodat cu specificul cotidian din Republica Moldova?
Sunt deja de trei ani aici. Am ajuns după evenimentele din aprilie 2009, mai exact în mai 2009. În primul an am fost, prin rotaţie cu colegul meu Mario Balint, corespondent Radio România Actualităţi. De când situaţia s-a stabilizat, se lucrează mult mai uşor în Republica Moldova.

Ce diferenţe ai sesizat între Bucureşti şi Chişinău?
Aici viaţa e un pic mai tihnită. Pauza de masă este sfântă în Republica Moldova, ceea ce în România, mai ales în mediul în care lucrăm noi, nu se întâmplă. La noi lumea e deja mai deschisă către o cultură occidentală. Mă refer la literatură, la muzică, la concerte live de jazz sau de blues. Aici când au loc astfel de reprezentaţii sunt adevărate evenimente.

Putem face o comparaţie directă între Chişinău şi Bucureşti, din punct de vedere al petrecerii timpului liber?
Bucureştiul este un oraş viu. Aş compara mai degrabă Chişinăul cu Oradea, din punct de vedere al oportunităţilor pe care ţi le oferă viaţa de noapte.

Înainte de a veni la Chişinău, ai fost corespondent de război în Irak. Cum ai ajuns acolo?
Din punct de vedere jurnalistic, experienţa din Irak a fost cea mai interesantă, până la apariţia Radio Chişinău. Pentru că este cu totul altceva când te afli într-o zonă de conflict. Corespondenţii trimişi acolo reprezintă elita jurnaliştilor. Tensiunea fiind foarte mare, prieteniile care se nasc acolo sunt mai puternice şi rămân chiar dacă nu te mai întâlneşti cu respectivii.

Ce calităţi trebuie să aibă un corespondent de război?
Nu este recomandabil să meargă acolo jurnalişti fără experienţă, pentru că sunt situaţii de viaţă şi de moarte. Îţi dau un singur exemplu: când eram în Irak, veneau tot felul de pseudo-jurnalişti. La un moment dat, a apărut un neamţ care s-a gândit să meargă în Irak să facă pe fotoreporterul. A venit la Bagdad îmbrăcat în haine de piele şi bocanci ţintuiţi, ceea ce ieşea în evidenţă de la 500 de metri. Era perioada când începuseră răpirile. Îţi trebuie o oarecare doză de responsabilitate.

Cătălin Gomboş
Profesia: redactor-şef Ştiri, la Radio Chişinău;
Vârsta: 34 de ani;
Studii: Universitatea Bucureşti: Facultatea de Ştiinţe Politice (2001), Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării (2005), Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine (2007).

Înainte de a veni la Chişinău, Cătălin Gomboş a fost colaborator la Hotnews.ro, redactor la Radio România Actualităţi şi a lucrat în calitate de corespondent de război în Irak, Kuweit şi Afghanistan.

Citeşte cele mai importante ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite