Elicopter SMURD prăbuşit în Republica Moldova. Patru persoane au murit: un medic şi un asistent de la Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, pilotul şi copilotul VIDEO

Elicopter SMURD prăbuşit în Republica Moldova. Patru persoane au murit: un medic şi un asistent de la Spitalul Sf. Spiridon Iaşi, pilotul şi copilotul VIDEO

FOTO Captură

Un elicopter al SMURD Iaşi în care se aflau patru persoane s-a prăbuşit în localitatea Haragâş din Cantemir, Republica Moldova. Viceministrul Sănătăţii din Republica Moldova a confirmat moartea celor aflaţi la bordul aparatului de zbor.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE 10.15 Pompierii şi salvatorii din toată ţara vor ţine la ora 12.00, un minut de reculegere în memoria celor decedaţi, în urma prăbuşirii elicopterului SMURD Iaşi.
 

UPDATE 10.05 Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, dar şi premierul Pavel Filip, au depus flori la Ambasada României de la Chişinău, în semn de compasiune ţi recunoştinţă faţă de cele patru persoane decedate, în tragicul accident de la Haragâs, raionul Cantemir.


UPDATE 21.55 Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a semnat un decret prin care ziua de 3 iunie a fost declarată zi de doliu naţional.

UPDATE 20.20  Viceministrul Sănătăţii, Oleg Crăciun, a anunţat că, în cursul acestei seri, cadavrele celor patru membri ai echipajului elicopterului SMURD prăbuşit vor fi transportate la Centrul de Medicină Legală de la Chişinău.

UPDATE 19.35 Prim-ministrul Pavel Filip a convocat, pentru ora 22.00, o şedinţă extraordinară la Guvern cu şefii instituţiilor implicate în investigarea cauzelor accidentului aviatic.

UPDATE 19.30 Peste 40 salvatori, pompieri şi paramedici sunt încă prezenţi la locul prăbuşirii elicopterului SMURD, în Republica Moldova, pentru monitorizarea situaţiei şi vor oferi corturi şi surse de iluminare echipelor care fac cercetări, a anunţat Departamentul pentru Situaţii Excepţionale de la Chişinău, într-un comunicat. „Serviciul Situaţii Excepţionale ţine legătura permanent cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pentru un schimb continuu de informaţii despre acest caz", se arată în comunicat.

UPDATE 17.25 Un martor de la locul tragediei a făcut mărturisiri şocante, pentru Publika.md: „Elicopterul e bucăţi. Cadavrele sunt pe blocul principal. Doar o mână e întreagă, restul e carbonizat. Bucăţile au fost aruncate la 150 de metri. Era incendiu când am ajuns. Oamenii ardeau. Am auzit o bubuitură. Eram la magazin şi am auzit elicopterul, iar apoi fum. Nu mai puteam salva pe nimeni. Se pare că, totuşi, cineva dădea semne de viaţă. Cineva s-a mişcat acolo. Prima dată am simţit miros de om ars. Nu ştiam cum să reacţionez. Oamenii care au venit ulterior au chemat serviciile“.

UPDATE 17.00 Elicopterul SMURD care s-a prăbuşit joi în Republica Moldova a alimentat la Chişinău înainte să plece în a doua misiune, a decolat la 13.10 spre Cahul, pentru a prelua un pacient cu accident vascular cerebral, iar la 14.23 era anunţată la Iaşi pierderea legăturii radio cu aparatul de zbor, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne din România, Monica Dajbog.

În jurul orei 14.23, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat Centrul Operaţional de la Unitatea Specială de Aviaţie din Iaşi a MAI că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera în Republica Moldova, în baza acordului transfrontalier de cooperare în domeniul acordării ajutorului medical de urgenţă. La MAI a fost convocată imediat celula de criză, pentru gestionara situaţiei. În jurul orei 15.00, MAI a primit confirmarea că a fost găsită epava elicopterului, iar cele patru persoane aflate la bord sunt decedate.
 
„După confirmarea accidentului aviatic, ministrul Petre Tobă l-a contactat pe omolgul moldovean, care în discuţia telefonică a reconfirmat producerea accidentului şi decesul membrilor echipajului”, a precizat Dajbog.
 
Ultimă inspecţie tehnică periodică a elicopterului SMURD prăbuşit a avut loc în februarie 2016, a mai spus Monica Dajbog.
 

Elicopter SMURD prăbuşit în Republica Moldova. Raed Arafat, în drum spre locul tragediei

UPDATE 16.50 Procurori şi specialişti din România, precum şi Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au plecat spre Republica Moldova, pentru a investiga împrejurările în care a avut loc tragicul accident împreună cu autorităţile de la Chişinău.

UPDATE 16.10 Elicopterul SMURD prăbuşit în Republica Moldova a fost cumpărat în 2012 de Ministerul Sănătăţii şi a costat 5 milioane de euro, fiind singurul aparat din dotarea SMURD Iaşi, potrivit news.ro.

UPDATE 15.50 Medicul de urgenţă Mihaela Dumea şi asistentul Gabi Sandu, ambii din cadrul SMURD Iaşi, sunt două dintre cele patru persoane care şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii unui elicopter românesc pe teritoriul Republicii Moldova.

Consilierul ministrului Sănătăţii din Republica Moldova, Dragoş Galbur, a declarat pentru Adevărul că nu se cunosc deocamdată motivele prăbuşirii elicopterului SMURD: „Se presupune că tragedia s-a produs din cauza vântului sau a ploii, dar experţii vor determina asta cu exactitate“. 

Elicopter SMURD prăbuşit în Republica Moldova. Martor: „Vira când la stânga, când la dreapta“

UPDATE 15.40 „Am depistat un picior, am depistat o mână, după care iar un picior. Primul cadavru l-am extras, după care au izbucnit flăcările. Trei cadavre sunt carbonizate“, a declarat primarul satului Haragîş, Iurie Bălănuţă. Potrivit acestuia, este posibil ca pilotul elicopterului să fi încercat să aterizeze pe un stadion din apropiere. 

Martorii accidentului spun că elicopterul zbura la o distanţă foarte mică de sol şi „vira când la stânga, când la dreapta“. În momentul producerii tragediei, în zonă ploua, iar vizibilitatea era extrem de redusă din cauza ceţii. 

Captură Digi24

 

UPDATE 15.30 Elicopterul SMURD prăbuşit în Republica Moldova avea indicativul 347. În aparatul de zbor se aflau două cadre medicale de la Spitalul Sf. Spiridon din Iaşi, pilotul şi copilotul. Pilotul avea peste 2.000 de ore de zbor, transmite Digi24. Potrivit unor surse oficiale, citate de news.ro, în elicopter se mai aflau pilotul Doru Gavril şi copilotul Voicu Şoican, cei doi fiind angajaţi ai Inspectoratului General de Aviaţie din România.

UPDATE 15.20 „Pompierii şi salvatorii au ajuns la faţa locului. Urmează să revenim cu detalii, după ce vom afla identitatea victimelor. Deocamdată nu se cunosc circumstanţele producerii accidentului“, a declarat Liliana Puşcaşu, DSE Moldova. 

Elicopter SMURD prăbuşit în Republica Moldova. „Erau imagini îngrozitoare“

UPDATE 15.15 Viceministrul Sănătăţii, Oleg Crăciun, a confirmat că toate persoanele aflate la bordul elicopterului şi-au pierdut viaţa. „Confirm faptul că s-a prăbuşit elicoperul SMURD în raionul Cantemir. Toţi cei aflaţi la bord sunt decedaţi. Decizia de decolare şi zbor aparţine Autorităţii Aeronautice din România. Elicopterul mergea după un pacient la Cahul. Echipajul este completat de un pilot, copilot şi asistent medical“, a declarat Crăciun, citat de Publika.md.


FOTO Unimedia

UPDATE 15.10 „Elicopterul a căzut la pădurea de la intrarea satului. S-au depistat patru cadavre. Trei sunt carbonizate. Oamenii legii cercetează cazul. Au intrat în pădure, s-au lovit şi au căzut. Nu putem spune cine sunt victimele. Durere mare. Cineva a încercat să salveze pe altcineva, dar şi-a pierdut viaţa. Erau imagini îngrozitoare. Am depistat bucăţi din cadavre. Rezervoarele au explodat de trei ori. Primul cadavru a fost scos înainte de bubuituri. Sunt vreo 40 de oameni la faţa locului", a declarat, pentru Publika.md, primarul satului Haraî, raionul Cantemir, Iurie Bălănuţă.

Potrivit primelor informaţii, la bordul elicopterului se aflau patru persoane. Aparatul de zbor a dispărut de pe radar la ora 14.00. Celelalte trei persoane sunt căutate.

Elicopter SMURD prăbuşit în Republica Moldova. Apelul de salvare, înregistrat la 14.13

„La 14.13 s-a înregistrat apelul care anunţa că un elicopter SMURD a căzut. La faţa locului s-au deplasat trei echipaje. Urmează ca pompierii să ajungă la faţa locului. Elicopterul s-a prăbuşit la 100 de metri de pădure“, a declarat, Liliana Puşcaşu, ofiţer de presă DSE Moldova. Potrivit acesteia, elicopterul se întorcea de la Chişinău şi urma să meargă la Cahul, pentru a prelua un alt pacient. 

Potrivit news.ro, acesta a fost al doilea zbor făcut joi de echipajul SMURD Iaşi în Republica Moldova. Joi dimineaţă, elicopterul SMURD a fost solicitat de către medicii din Vulcăneşti pentru a transporta o femeie de 85 de ani, cu bronhopneumonie, insuficienţă respiratorie şi renală acută. Pe parcursul zborului, pacienta a fost monitorizată medical de către paramedicii şi medicii SMURD Iaşi.
 
La ora 12.10, elicopterul a aterizat pe stadionul Dinamo din Chişinău, femeia fiind preluată de către o ambulanţă 903 şi transportată la Spitalul de Urgenţă, se precizează pe site-ul Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale din Republica Moldova. De la Chişinău, elicopterul a preluat către Cahul pentru a prelua un alt pacient, internat la spitalul raional.
 
Elicopterul zbura în baza unui acord semnat în anul 2014 între România şi Republica Moldova pentru ajutor transfrontalier.

 

Imagini: Publika.md

 

FOTO gov.md

Imagini din aceeasi galerie
 • FOTO gov.md
 • FOTO gov.md
 • FOTO gov.md
 • FOTO gov.md
 • Foto DSE.MD
 • Foto DSE.MD
 • Foto DSE.MD
 • Foto DSE.MD
 • Foto DSE.MD
 • Foto DSE.MD
 • Foto DSE.MD
 • Foto DSE.MD
 • Foto DSE.MD
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: