Efim Tarlapan s-a stins din viaţă. Ce spunea scriitorul cu o zi înainte de deces

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poetul satiric şi umoristic Efim Tarlapan s-a stins din viaţă la vârsta de 71 de ani. Epigramistul a decedat subit, marţi seara, 8 decembrie, în casa sa, în urma unui stop cardiac.

Efim Tarlapan a devenit cunoscut prin parodiile, fabulele, epigramele, rondelurile şi aforismele adunate în numeroase volume de succes. Astfel, Tarlapan a devenit cel mai bun reprezentant al genului satirico-umoristic.

Adio, Efim Tarlapan

Cei care doresc să-şi ia rămas bun de la poetul Efim Tarlapan, pot merge miercuri, 10 decembrie, la Biserica Sf. Teodora de la Sihla, începând cu ora 16:00. Vineri, 11 decembrie, sicriul cu trupul neînsufleţit va fi depus la Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, între orele 10:00-12:00. După care, cortegiul funerar se va deplasa la Cimitirul Central pe de strada Armenească din Chişinău.

Fiul epigramistului, Corneliu Tarlapan, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj de rămas bun: „Dumnezeu să te odihnească în pace tatăl meu. Aşa te vom ţine minte noi, apropiaţii tăi şi o întreagă naţiune. Eşti mândria noastră. Eşti mândria unei ţări. Dumnezeu să te ierte şi să te odihnească în pace. Te iubim şi te vom iubi pe vecie”.

Viaţa şi activitatea artistică

Efim Tarlapan s-a născut la data de 17 mai 1944 în satul Măgurele din raionul Ungheni. În perioada anilor 1962-1970, a studiat la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, secţia Ziaristică. Timp de doi ani, din anul 1985 până în anul 1987, îşi continuă studiile superioare la Institutul de Literatură „Maxim Gorki” din oraşul Moscova, Rusia. Scriitorul a deţinut funcţia de redactor literar la ziarul „Viaţa satului”, la Radioul republican, la editura „Lumina” şi ziarul „Literatura şi Arta”.

În anul 1974, debutează cu volumul de versuri umoristice şi satirice „Scuzaţi pentru deranj”. Pe parcursul anilor de activitate artistică a lansat cărţile „Tatuaje”, „Acarniţa”, „Cartuşiera”, „Îngerul din cerul gurii”, „Pro-Scris”, „Culegere de ghicitori” şi „Epigrama daco-romană contemporană. Efim Tarlapan a ocupat un loc aparte în inima copiilor prin cărţile „Alfabetul - ghicitoare” (1999), „Un melc la fotbal” (2003), „A doua pauză de râs” (2011) şi „Aerul de-acasă” (2013).

Este autorul antologiilor de umor românesc şi universal „Atlas comic”, „Buturuga mică”, „O antologie cronologică a umorului românesc”, „Marea antologie a epigramei româneşti”, „Râsul lumii la români” şi antologia de epigramă universală „Zâmbete pentru export”.

Scriitorul a fost organizatorul primului Festival Naţional de Epigrame de la Chişinău. Din anul 1976 devine membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, iar în anul 1994 a fost numit membru de onoare al Uniunii Epigramiştilor din România.

Epigramistul a fost laureat a peste 50 de festivaluri şi concursuri de poezie satirico-umoristice desfăşurate în Republica Moldova şi România. 

Este deţinătorul mai multor premii şi menţiuni literare. În 1996, i s-a conferit titlul onorific „Maestru al Literaturii” şi în anul 2010 - Ordinul de Onoare al Republicii Moldova.

Ultima apariţie publică

Poetul satiric a lucrat până în ultima zi a vieţii sale. Efim Tarlapan a organizat luni, 7 decembrie 2015, simpozionul ştiinţific dedicat lui Daniel Ciugureanu, prim-ministru al Basarabiei în anul 1918, personaj politic marcant, care a contribuit la înfăptuirea Marii Uniri din anul 1918.

În cadrul evenimentului, scriitorul Efim Tarlapan a spus că „noi avem astăzi, ca niciodată, nevoie de modele, de exemple, de guvernanţi, de oameni politici corecţi şi scoţându-l din conul de umbră pe Daniel Ciugureanu, sperăm că va fi un exemplu şi vor apare şi alţi luptători pentru românism”, sunt cuvintele exprimate de Efim Tarlapan, transmite Radio Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite