Educaţie digitală cu laptopurile ţinute sub lacăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii clasei a X-a de la Liceul „Gaudeamus“ din Chişinău sunt entuziasmaţi că vor studia la laptopuri  FOTOGRAFII: TUDOR IOVU
Elevii clasei a X-a de la Liceul „Gaudeamus“ din Chişinău sunt entuziasmaţi că vor studia la laptopuri  FOTOGRAFII: TUDOR IOVU

După repetate amânări, mâine elevii de la Liceul „Gaudeamus“ din Chişinău încep lecţiile cu notebook-urile. Numai că nimeni nu va scoate vreun laptop din şcoală. Aceeaşi situaţie e la cele zece şcoli selectate pentru proiectul „Un calculator pentru fiecare elev“.

În luna iulie 2013, şefii din Educaţie şi-au propus să doteze cu laptopuri 15 şcoli din ţară, într-un proiect-pilot de învăţământ  digital. Condiţia de bază a fost existenţa claselor a VII-a şi a X-a, „pentru că vrem să vedem nişte rezultate la final de ciclu gimnazial sau liceal“, a explicat atunci viceministrul Educaţiei Liliana Nicolăescu-Onofrei. Calculatoarele urmau să fie dotate cu manuale în format PDF, iar notele aveau să fie puse într-un registru digital. Elevilor li s-a promis că îşi vor putea lua laptopurile acasă. Iniţiativa s-a tărăgănat însă, computerele fiind promise mai întâi în octombrie, apoi la sfârşit de semestru, ajungând însă abia zilele trecute în 10 şcoli, în loc de 15. În majoritatea cazurilor, laptopurile promise vor fi închise în seifuri, din măsuri de securitate.

La Liceul „Gaudeamus“ din Chişinău, elevii au fost adunaţi joi, în sala festivă, pentru a li se explica toate detaliile legate de calculatoare şi pentru a primi laptopurile. Primul set, de 64 de unităţi, este destinată claselor a X-a, iar lotul pentru clasa a VII-a urmează să vină în câteva săptămâni. Profesoarele responsabile de proiect, Tatiana Ponomari şi Laura Dicusar, le-au ţinut discursuri liceenilor. „Manualele şi caietele nu dispar din uz. Teoretic, am primit încredinţarea că toate manualele vor fi în variantă PDF. Practic, însă vom vedea cum vom face“, îi preîntâmpină pe discipoli Tatiana Ponomari, profesoară de limbă română.

laptopuri gaudeamus chisinau elevi

Elevii de la Liceul „Gaudeamus“ se bucură de laptopurile primite FOTO: Tudor Iovu

„Faptul că am reuşit să facem parte din acest proiect e o mare cinste, dar asta nu înseamnă fudulie goală. Vom fi întotdeauna monitorizaţi şi reuşita voastră va fi comparată cu cea a altor clase din proiect. Vă veţi juca şi veţi sta pe Facebook acasă. Sunt laptopuri performante, trebuie să înţelegeţi că în voi se investesc foarte mulţi bani. Aveţi un viitor frumos, dar trebuie să daţi din coate“, le spune copiilor Laura Dicusar, profesoara responsabilă de partea tehnică a proiectului.

Laptopurile sunt bune, dar încă nu sunt dotate cu nimic – nici manuale, nici registru, nimic. Adică noi am primit undiţa, dar în iaz nu-i peşte Valeriu Gorincioi, Directorul Liceului „Mihail Sadoveanu“ din Călăraşi

GENERAŢIA CARE AR PUTEA DA BAC-UL ONLINE

La „Gaudeamus“ elevii îşi vor putea lua acasă laptopurile doar în caz de maximă necesitate. „Era ziua profesorului când am primit vestea că vom face parte din proiect, un cadou extraordinar, dar şi binemeritat. Preconizăm să facem la laptopuri toate lecţiile, mai intens disciplinele reale. Învăţământul digital este o evoluţie firească, ba chiar le-am spus elevilor că ar putea deveni prima generaţie care va da Bac-ul online“, povesteşte Zinaida Gangan, directoarea şcolii.

Adunaţi într-o sală pentru a semna contractele de utilizare a aparaturii, elevii au mărturisit că au reacţionat diferit la noua metodă de predare. „Mulţi din noi s-au bucurat, dar unii n-au văzut sensul proiectului, fiindcă toţi avem calculatoare acasă. Mie chiar mi-a părut bine că vom avea laptopuri, am văzut asta în şcolile din filme. Eu sunt pasionat de tehnică şi abia aştept să încep orele, dar cu toţii ne-am supărat că nu ne-au permis să luăm tehnica acasă“, regretă Alexandru Vlad Onescu, elev în clasa a X-a cu profil real.

„Nu prea am crezut în iniţiativă, fiindcă e neobişnuit pentru ţara noastră. Păcat că va trebui să stăm în acelaşi cabinet o zi întreagă“, menţionează Valeria Danilov, eleva clasei a X-a. Şi colegii lor mai mici aşteaptă computerele. „E o şansă să învăţ ceva nou şi poate nu va mai trebui să iau cu mine toate manualele, fiindcă laptopul va fi mereu aici“, speră Adriana Norovschi, elevă în clasa a VII-a.

CONDIŢII DE PĂSTRARE PE BANI PROPRII

Liceul „Ion Creangă“ din Chişinău se află în pregătiri tehnice şi sunt instruiţi profesorii. „Au venit calculatoarele. Şi ce dacă? Avem încă mult de lucru. N-am ştiut că trebuie să creăm condiţii de păstrare, iar asta costă bani, care nu vor fi oferiţi din proiect, ci îi vom achita noi“, se plânge directorul liceului, Valentin Guzgan.

Şi la Călăraşi, la Liceul „Mihail Sadoveanu“ au ajuns laptopurile promise. „Încă nu le-am dat copiilor, pentru că aşteptăm contractele. Tot acum am înţeles că va trebui să asigurăm condiţii pentru păstrarea lor, pentru că elevii nu le vor putea lua deocamdată acasă. Vom instala dulapuri de metal şi pază centralizată“, explică Valeriu Gorincioi, managerul instituţiei. Deşi priveşte proiectul cu optimism, el spune că mai este mult de lucru. „Laptopurile sunt bune, dar încă nu sunt dotate cu nimic – nici manuale, nici registru, nimic. Adică noi am primit undiţa, dar în iaz nu-i peşte. Multe lucruri vor merge pe calea încercărilor şi greşelilor, dar după ce vom pune totul pe roate vom avea cu ce ne mândri“, spune Gorincioi.

Aceleaşi griji le are şi Vasile Baş, directorul Liceului „Constantin Stere“ din Soroca. „Am trăit o bucurie enormă când am fost anunţaţi că am câştigat proiectul, dar vom avea parte şi de o mare responsabilitate. Preconizăm vreo lună de zile să lăsăm laptopurile închise în cabinetul de informatică, unde avem şi semnalizare“, spune profesorul.

Pe lângă aceste licee, laptopurile au ajuns la Drochia, Hânceşti, în satul Taraclia, raionul Căuşeni, la Cimişlia, Floreşti şi în satul Copceac, din raionul Ceadîr-Lunga.

UN CALCULATOR A COSTAT 7.000 DE LEI

Pentru proiectul „Conectează-te! Un calculator pentru fiecare elev“ au fost alocate din bugetul de stat aproape 3,5 milioane de lei din care s-au procurat 500 de calculatoare, fiecare câte 7.000 de lei, împreună cu softurile instalate. Licitaţia publică s-a desfăşurat la 24 octombrie 2013 cu participarea a cinci companii, câştigător devenind MSA Grup SRL. 


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite