Editorial: Stilul candidaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vitalie Ciobanu
Vitalie Ciobanu

Suntem în ultima zi a cursei pentru fotoliul de primar al Chişinăului. Cei doi candidaţi - Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon - îşi mobilizează simpatizanţii, fiecare cum poate.

O pledoarie energică pentru actualul primar au făcut-o intelectualii, personalităţi remarcabile ale culturii noastre - Eugen Doga, Spiridon Vangheli, Nicolae Botgros, Ion Ungureanu, Arcadie Suceveanu ş.a. Sigur că aceste apeluri sună cam pompieristic, însă tradiţia locului e mai puternică: se consideră că nişte „nume sonore" sunt capabile să-şi transfere autoritatea asupra electoratului, responsabilizându-l şi mobilizându-l la vot.

Pe candidatul comunist Igor Dodon l-am văzut în compania unor preoţi care, contrazicându-l într-un fel pe mitropolitul Vladimir, cel care spune mai nou despre partidul comunist că ar fi anticreştin, i-au promis susţinere prin rugăciunile lor sincere. Nu ştim dacă e vorba doar de un grup disident de clerici, dar implicarea - a câta oară? - a Bisericii Ortodoxe din Moldova în campania electorală, mai ales după eşecurile lamentabile pe care le-a înregistrat pe acest teren în anii din urmă, este dăunătoare pentru imaginea ei. Dar, cum spuneam mai sus, fiecare îşi alege susţinători pe potrivă, în funcţie de valori şi credinţe, dacă le are.

Am consemnat totuşi un eveniment mai recent care, într-un fel sau altul, i-a implicat pe ambii candidaţi. Pe 12 iunie, la Chişinău, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, în cadrul unei acţiuni la care au participat liderii Alianţei pentru Integrare Europeană şi primarul Dorin Chirtoacă, au fost comemorate victimele primului val al deportărilor staliniste de acum 70 de ani. Actualul primar, cu rude care au trecut prin aceste orori, a avut un discurs emoţionant, ce a impresionat asistenţa. Mi s-a părut una dintre cele mai convingătoare intervenţii publice din întregul său mandat.

În timp ce se desfăşura acest eveniment, o lungă coloană de maşini cu susţinători zgomotoşi ai lui Igor Dodon, fluturând steaguri roşii şi lozinci pro-comuniste, a traversat oraşul într-un gest de sfidare şi dispreţ. Nu ştim dacă Dodon personal a „regizat" această acţiune, dar ea a lăsat o impresie foarte proastă. Dincolo de lupta electorală, nu poţi să batjocoreşti memoria a mii de oameni supuşi represiunii de partidul sub ale cărui flamuri te afişezi cu atâta cinism şi nepăsare.
Este o mică „fotografie" din această campanie electorală, relevantă pentru comportamentul şi valorile pe care le slujesc cei doi candidaţi.

Tradiţia contramanifestaţiilor la comunişti este veche. Să ne amintim cum au răsturnat ei rezultatele alegerilor din 1946 din România, de mineriadele criminale ale tovarăşului Iliescu, de deturnarea protestelor paşnice ale tinerilor de regimul Voronin în aprilie 2009. În aceşti doi ani de zile, în care avem o guvernare democratică (fie şi marcată de incoerenţe), comuniştii au demonstrat că nu şi-au schimbat moravurile, s-au ţinut numai de sabotaje şi contramanifestaţii. Dacă se vor întoarce la putere, cum îşi doresc atât de mult, îşi vor extinde tactica de gherilă, mobilizând şi instituţiile statului.

Sper ca pe 19 iunie cetăţenii să facă o alegere dreaptă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite