„E corect să ne numiţi romi, nu ţigani”. Oraşul Soroca, vizitat de un vlogger cunoscut din Rusia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oraşul Soroca filmat cu drona
Oraşul Soroca filmat cu drona

Cunoscutul vlogger rus Ilia Varlamov, care are 2,6 milioane de abonaţi pe pagina sa de YouTube, a vizitat oraşul Soroca, din nordul Republicii Moldova, faimos prin palatele sale impresionante, construite de romi, dar în care în mare parte nu locuieşte nimeni. Motiv pentru care, Varlamov şi-a intitulat noul său vlog „Ţiganii: palate în sărăcie”.

Mai întâi, vloggerul rus s-a întâlnit cu Artur Cerari, baronul romilor din Republica Moldova, nu înainte ca să negocieze preţul pentru care acesta a fost de acord să ofere un interviu şi să-l ajute pe Varlamov în realizarea reportajului din Soroca. Iniţial, Cerari a solicitat 500 de euro, însă în urma unor negocieri, a acceptat să fie subiectul documentarului lui Varlamov şi pentru 250 de euro.

Baronul romilor s-a plâns pe sărăcie, că pensiile sunt mici, că statul nu-i ajută şi că mulţi romi pleacă din ţară, iar din această cauză palatele rămân lăsate de izbelişte, fie nu mai sunt bani pentru a duce construcţiile la bun sfârşit, pentru că unora li s-au terminat banii din diverse motive.

Cerari spune că în Soroca locuiesc între 10.000 şi 15.000 de romi, iar numărul exact al romilor nu poate fi stabilit, din cauza migraţiei permanente. Potrivit lui Cerari, majoritatea romilor din Soroca emigrează în ţări precum Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Rusia etc, unde se ocupă de comerţ. 

În comentariile de pe pagina de YouTube al lui Varlamov, mai mulţi internauţi s-au amuzat când au auzit de la Cerari că romii sunt comercianţi oneşti. Aceştia susţin că majoritatea romilor pe care i-au întâlnit sunt traficanţi de droguri, aşa ar fi ajunşi romii să aibă palate impresionante la Soroca.

Baronul susţine că în timpul Uniunii Sovietice romii duceau o viaţă mult mai bună, din acest considerent, spune el, ar da totul ca să se revină în acele vremuri.

Întrebat cum este mai corect să fie numiţi - romi sau ţigani, Cerari a spus că „ţigan este un cuvânt discriminatoriu”, iar mai corect ar fi „rom”.

Cerari a vorbit şi despre faptul că, într-adevăr, în unele cazuri romii se căsătoresc şi la 12, şi la 13 ani, chiar nasc şi copii la aşa vârste fragide, însă a accentuat că dânsul este împotriva acestei practici.

Baronul a recunoscut că într-un cuplu de romi, femeia este inferioară bărbatului şi că nu poate fi vorba despre egalitate de drepturi. El a spus că este inacceptabil ca femeia să-şi înşele bărbatul, iar în cazul bărbatului - pot fi închişi ochii. Întrebat dacă motiv pentru divorţ poate servi faptul că bărbatul a ridicat mâna la femeie, baronul a spus că „este violenţă în familie”, dar nu şi motiv pentru divorţ”.

„Înseamnă că ea a deschis gura prea tare, a spus ceva în plus şi, probabil, din acest motiv a fost lovită. În zadar nimeni nu te bate”, a spus Cerari. „Întrebat cum s-ar uita la faptul dacă femeia l-ar bate pe bărbat, baronul a răspuns: „Este o mare ruşine. Unde ai văzut ca soţia să-şi bată soţul? Ce fel de bărbat mai este acesta?”

Întrebat ce ar face dacă fiica lui i s-ar plânge că soţul ei a înşelat-o cu o altă femeie, Cerari a zis că i-ar spue fiicei sale: „Mai rabdă.”

„Asta e soarta femeiei - să răbde. Dacă fiica mea vine la mine şi îmi spune că soţul ei o bate, iar eu aflu că el are dreptate, eu o voi trimite înapoi la soţ. Acolo e soarta ei. Ea l-a ales”, a spus baronul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite