După vizita inopinată a lui Pavel Filip la vamă, Poliţia de Frontieră nu mai verifică vinieta. Ce decizii au mai fost luate

După vizita inopinată a lui Pavel Filip la vamă, Poliţia de Frontieră nu mai verifică vinieta. Ce decizii au mai fost luate

FOTO gov.md

Poliţia de Frontieră din Republica Moldova anunţă că, începând cu 1 ianuarie 2018, nu mai verifică vinieta. Această acţiune este menită să contribuie la fluidizarea traficului transfrontalier, prin micşorarea timpului de control al documentelor necesare la traversarea frontierei de stat.

Ştiri pe aceeaşi temă

Această activitate, dar şi alte subiecte de actualitate au figurat pe agenda unei şedinţe operative, convocate de către şeful Poliţiei de Frontieră, Fredolin Lecari. 

Discuţiile au avut loc şi în contextul dispoziţiilor premierului Pavel Filip privind asigurarea continuă a fluidizării traficului transfrontalier, se arată într-un comunicat de presă emis de instituţie.

Poliţia de Frontieră a venit cu propunerea, care a fost susţinută de reprezentanţii Ministerului Economiei şi Infrastructurii, de a elabora mai multe indicatoare rutiere de orientare şi informare a persoanelor despre căile de acces spre unele puncte de trecere. 

Necesitatea instalării acestora a parvenit în rezultatul analizei situaţiei din PTF comun „Criva-Mamaliga”, unde se înregistrează deseori trafic intensiv, deşi în apropiere sunt PTF Larga-Kelmenţî şi PTF Briceni-Rossoşani, care nu semnalează un flux majorat. 

Cauza ar fi că sistemul de navigaţie GPS selectează cel mai apropiat punct de trecere cu Ucraina, dar şi mulţi din călători nu cunosc căile de acces spre aceste două puncte de trecere.

O altă iniţiativă pusă în discuţie este suplimentarea numărului de funcţii în PTF Leuşeni. Ultimele date statistice arată că de la an la an numărul de persoane care traversează frontiera prin PTF Leuşeni este în creştere cu 5,5%, fapt ce ar condiţiona necesitatea de a mări stafful de poliţişti de frontieră pentru a face faţă afluxului de călători şi menţinerea regimului.

Fredolin Lecari a punctat importanţa asigurării unui mecanism de comunicare pro-activă cu serviciile de frontieră ale statelor învecinate, în special pe directiva simplificării procedurilor de control şi sincronizării acţiunilor în punctele de trecere comune. 

La fel, în continuare să fie folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere, în limita configuraţiei acestora, să fie utilizate toate arterele de control (intrare/ieşire), cât şi aplicarea echipamentelor speciale pentru verificarea documentelor.

Amintim că premierul Pavel Filip a efectuat o vizită inopinată miercuri, 27 decembrie, la punctul de trecere a frontierei Leuşeni, pentru a vedea „ce dificultăţi întâmpină vameşii şi poliţiştii de frontieră şi ce măsuri putem lua pentru fluidizarea traficului”.

citeste totul despre: