După Filat, urmează Platon: Ilan Shor a mai depus un denunţ FOTO

După Filat, urmează Platon: Ilan Shor a mai depus un denunţ FOTO

FOTO colaj

Primarul de Orhei, Ilan Shor, a scris un denunţ împotriva omului de afaceri din Republica Moldova, Veaceslav Platon. Portalul de ştiri omg.md a făcut public procesul verbal în care Ilan Shor depune mărturii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Platon este al doilea personaj denunţat de Shor, după Vlad Filat, ambii implicaţi în furturile de la Banca de Economii, pe timp când controversatul om de afaceri Ilan Shor era preşedintele Consiliului de Administraţie al BEM. 

 
Denunţul lui Shor a fost semnat în data de 22 iulie 2016, iar peste doar trei zile a fost emis un mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon. Tot în aceeaşi zi, Platon a fost reţinut la Kiev de către autorităţile ucrainene. 
 
În denunţul său, Shor scrie că vechiul său cunoscul Veaceslav Platon s-ar fi adresat la el cu o rugăminte, să-i împrumute nişte bani ca acesta să poată stinge un credit la Victoria Bank. Shor spune că a analizat propunerea lui Platon şi l-ar fi motivat să o accepte, faptul că creditul ce trebuia să-l ofere avea să aducă profit băncii, fiindcă Platon a promis că îl ia sub o dobândă mare.
 
În noiembrie 2014, BEM i-a acordat lui Platon suma de 33.000.000 de euro. Ulterior, banii au fost transferaţi pe conturile a mai multor companii, apoi în off-shore, se arată în document.

Amintim că Veaceslav Platon a fost extrădat în Republica Moldova pe 29 august, după ce a fost dat în urmărire naţională şi internaţională 25 iulie 2016. Tot în această zi a şi fost reţinut de ofiţerii Serviciului de Securitate din Ucraina şi procurori. 
 
El este învinuit în două dosare penale, spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari. Fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. Instanţa de la Kiev a decis atunci că el va sta 40 de zile în arest, până pe 3 septembrie 2016, pentru a primi actele necesare de la Chişinău privind extrădarea acestuia.
 
La rândul său, Platon a afirmat că în spatele acestor acţiuni ar sta prim-vicepreşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Platon se declară nevinovat.
 
Ilan Shor a fost reţinut pe 22 iunie 2016. Acesta este învinuit de escrocherie în proporţii deosebit de mari şi spălare de bani într-un dosar ce vizează devalizarea Băncii de Economii cu peste 5 miliarde de lei. El pledează nevinovat. Shor se află în arest la domiciliu.
 

 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările