Sandu Grecu despre Dumitru Fusu: „A fost un actor total, nu doar în scenă, ci şi în viaţă. Totalmente rupt de realitate“

Sandu Grecu despre Dumitru Fusu: „A fost un actor total, nu doar în scenă, ci şi în viaţă. Totalmente rupt de realitate“

Familia Fusu alături de marele actor, în centru FOTO: Mihai Ungureanu/facebook

Actorul şi regizorul moldovean Dumitru Fusu a murit astăzi în jurul orei 17.00 după un atact de cord şi nouă ani de paralizie după un atac cerebral. Colegii lui de breaslă îşi aduc aminte despre maestru cu cele mai calde cuvinte.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Uniunii Teatrale din Moldova, Sandu Grecu, spune că trecerea în nefiinţă a artistului este o pierdere enormă. „Dumitru Fusu este cel care a adus pe scena Republicii Moldova «Teatrul unui actor». El este din prima generaţie de actori foarte talentaţi care a venit în 1960. Neîncăpând în Teatrul „Lucefărul“ ca talent şi-a montat două monospectacole în care a activat foarte mulţi ani. El a fost primul care a promovat poeţii noştri pentru că până la Dumitru Fusu nimeni nu interpreta monospectacole după poeziile şi proza scriitorilor noştri, el a venit cu o nouă viziune asupra teatrului. Noi îi spuneam actor universal. El cânta, picta, era un actor de excepţie, făcea regie.
Ca persoană, Dumitru Fusu face parte din puţinii actori care avea atâta talent încât nu avea nicio concurenţă. A fost un actor nu doar în scenă, ci şi în viaţă. Aşa cum era pe scenă aşa era în viaţă. Totalmente rupt de realitate. Am impresia că dacă îl întrebaţi cât costă pâinea, el nu ştia pentru că el trăia în altă dimensiune. Era artistul total şi în afară de artă, de teatrul, literatură, muzică, nu-l interesa nimic. Nu-l interesau funcţiile, posturile. Orice temă mai cotidiană îl plictisea, acesta era el, un artist total. Nu ştiu dacă vom avea un al doilea exemplu de artist total“, spune cu regret Sandu Grecu.

Cu mare respect vorbeşte despre Dumitru Fusu şi Vlad Ciobanu, fost actor la teatrul „Luceafărul“.„L-am văzut în filme de când eram copil, iar în 1985 l-am cunoscut la filmările peliculei «Luceafărul» de Emil Loteanu. Atunci am cunoscut în el un actor de mare clasă, de care puţin avem astăzi. Avea o imaginaţie debordandă. Atunci contactul nostru a fost foarte mic, dar ulterior ne-am întâlnit pe scena spectacolului «Hamlet» în care maestrul îl juca pe rege. Am avut multe de învăţat de la el, era proaspăt în jocul lui, cu o dăruire de sine de invidiat. A fost un înţelept pentru mine“, spune şi Vlad Ciobanu, profesor la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

Celebrul actor şi regizor de teatru şi film, Dumitru Fusu, a murit astăzi la spitalul „Sfânta Treime“ după ce, de nouă ani, a suferit consecinţele unui atac cerebral.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările