Dumitru Alaiba anunţă o iniţiativă legislativă menită să-i demită de la Curtea de Conturi pe Marian Lupu şi Viorel Chetraru

Dumitru Alaiba anunţă o iniţiativă legislativă menită să-i demită de la Curtea de Conturi pe Marian Lupu şi Viorel Chetraru

FOTO IPN

În Parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrată o iniţiativă legislativă care va permite schimbarea conducerii Curţii de Conturi. Despre aceasta scrie pe blogul personal deputatul PAS, fracţiunea ACUM, Dumitru Alaiba, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu toate că preşedintele Curţii de Conturi, Marian Lupu, a lăudat proiectul de lege înregistrat anterior, menit să consolideze independenţa financiară a instituţiei, democratul trebuie să plece din funcţia deţinută, consideră Dumitru Alaiba. Acesta menţionează că, alături de Marian Lupu, trebuie să plece şi Viorel Chetraru, vicepreşedintele Curţii de Conturi.

În postare, Dumitru Alaiba precizează motivele pentru care Dumitru Lupu şi Viorel Chetraru nu trebuie să mai conducă Curtea de Conturi. Astfel, potrivit deputatului, cei doi au fost numiţi în urma unui concurs formal, netransparent şi că actuala conducere este politizată. „Pentru a proteja independenţa instituţiei, trebuie să eliminăm actuala conducere”, a scris Dumitru Alaiba.

Deputatul a mai menţionat că Marian Lupu şi Viorel Chetraru sunt responsabili de verificarea modului în care „guvernarea Plahotniuc a cheltuit banii”, aflându-se astfel în conflict de interese. De asemenea, Dumitru Alaiba mai menţionează că Plahotniuc ţine capturată în continuare Curtea de Conturi, iar actuala guvernare s-a angajat faţă de Uniunea Europeană să asigure independenţa acesteia.

Alt motiv pentru care conducerea Curţii de Conturi trebuie schimbată se referă, potrivit lui Dumitru Alaiba, la faptul că instituţia este gestionată ineficient.

„În acest sens, am înregistrat o nouă iniţiativă legislativă azi, care ne va permite să eliberăm Curtea de Conturi”, a scris Dumitru Alaiba.

Marian Lupu a fost numit preşedinte al Curţii de Conturi pe 7 februarie anul curent, fiind singurul candidat la conducerea instituţiei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: