Drumul Chişinău-Ungheni nu va fi gata în acest an

Drumul Chişinău-Ungheni nu va fi gata în acest an

FOTO simbol

Lucrările de construcţie a sectorului de drum Chişinău-Ungheni vor mai dura cel puţin până anul viitor. Aceasta pentru că unul dintre antreprenorii care execută lucrările pe această porţiune întâmpină probleme financiare. Contractul pentru respectivul proiect a fost semnat în 2014, cu termen de execuţie până în 2018, transmite IPN.

 Declaraţii în acest sens au fost făcute de Gheorghe Curmei, directorul Administraţiei de Stat a Drumurilor, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Pe sectorul Chişinău-Ungheni sunt doi antreprenori care execută lucrările. Una din companii are probleme mari financiare. Este sub monitorizare de la începutul anului”, susţine Gheorghe Curmei.

Potrivit lui, de la Ungheni spre Călăraşi drumul este finalizat în proporţie de 80%, iar pe regiunea Călăraşi -Chişinău rămâne de construit drumul doar în intravilanul localităţilor Sipoteni, Călăraşi, Bucovăţ, Vatra şi Străşeni.

„Riscurile sunt ca unul din antreprenori să nu poată finaliza anul acesta sectorul Străşeni-Chişinău. Noi depunem toate eforturile pentru a vedea care sunt posibilităţile administraţiei de a oferi suport antreprenorului de a finaliza aceste lucrări”, a spus acesta.

Un alt contract semnat în 2014, cu o companie portugheză, este pentru construcţia traseului Bălţi-Sângerei. „Peste doi ani de executare, antreprenorul având probleme financiare, s-a luat decizia de a rezilia acest contract, fiind încasate garanţiile de bună execuţie de la antreprenor în valoare de aproximativ 6 milioane de euro. Banii se află în contul Administraţiei e Stat a Drumurilor”, spune directorul Administraţiei de Stat a Drumurilor.

După rezilierea contractului s-a organizat o altă licitaţie, unde a fost aleasă o companie din Turcia. La moment lucrările fiind executate pe drumul de ocolire a oraşului Comrat şi sectorul de drum Porumbeni-Cimişlia. Contractul a fost semnat anul acesta cu termenul de execuţie de doi ani.

În altă ordine de idei, Gheorghe Curmei susţine că 10 km de drum au fost contractaţi în cadrul proiectului de ocolire a oraşului Chişinău, de către o companie locală, după ce a fost reziliat contractul cu o companie bulgară. Există proiectul tehnic pentru acest drum, dar se caută surse de finanţare, BERD fiind interesată în acest sens. Termenul pentru actualul antreprenor este de 2 ani.

În anul 2018, au fost reziliate şapte contracte cu antreprenorii internaţionali.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: