Drumarii moldoveni se mobilizează din 15 noiembrie, ca să nu-i prindă iarna pe nepregătite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iarna trecută, utliajele de deszăpezire au avut de înfruntat nămeţi mari FOTO: Arhiva Adevărul
Iarna trecută, utliajele de deszăpezire au avut de înfruntat nămeţi mari FOTO: Arhiva Adevărul

La o şedinţă comună, drumarii şi poliţiştii de patrulare au discutat despre pregătirile pentru iarnă şi asigurarea siguranţei circulaţiei rutiere pe drumurile din Republica Moldova în această perioadă.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vasile Botnari, a cerut drumarilor mobilizare maximă. „Din 15 noiembrie, trebuie să fim pregătiţi să intervenim în orice zi pe trasee, cu tehnică de deszăpezire şi material antiderapant. E necesar să asigurăm o comunicare eficientă între toate instituţiile responsabile. Dorim o colaborare eficientă cu Serviciul de Patrulare pentru gestionarea situaţiilor când se produc blocaje ale traseelor naţionale”, a declarant ministrul.

El a atenţionat întreprinderile de administrare şi întreţinere a drumurilor să-şi facă stocuri de combustibil şi material antiderapant, pentru a fi pregătiţi să intervină în orice moment cu tehnică de deszăpezire pe principalele artere.

De asemenea, oficialul a cerut responsabililor să facă o inventariere a  sectoarelor de drumuri pe care se produc în mod frecvent blocaje după căderile masive de zăpadă şi a dispus ca aceste zone să fie monitorizate permanent.

Potrivit conducerii Administraţiei de Stat a Drumurilor, pregătirile pe drumurile naţionale sunt în toi. Acum se fac ultimele verificări tehnice ale utilajelor de deszăpezire şi achiziţiile finale.

Pentru asigurarea securităţii circulaţiei rutiere pe drumurile publice au fost instalate 9.408 indicatoare rutiere noi; 16.068 stâlpi de ghidare cu dispozitive reflectorizante; 25,5 kilometri de parapet metalic; a fost aplicat marcaj rutier pe o lungime de 2.109 kilometri şi marcate peste 900 treceri pietonale.

Totodată, au fost efectuate lucrări de profilare a acostamentelor, curăţarea podeţelor şi canalelor de evacuare a apelor pluviale.  Materialul antiderapant a fost stocat în proporţie de circa 90% din necesar. În acest an, materialul antiderapant va conţine o concentraţie de sare tehnică de 50% . Astfel,  a fost achiziţionată sare tehnică în cantitate de circ 30.000 de tone şi nisip - 40 de tone. Pentru lucrările de deszăpezire a drumurilor publice şi distribuirea materialului antiderapant vor fi utilizate  479  de autospeciale.
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite