Stomatologul Dorin Istrati, premiat la Salonul de Inventică de la Geneva: „40% din copiii din Republica Moldova trebuie să-şi trateze gingiile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicul moldovean Dorin Istrati, premiat în acest an la Salonul de Inventică de la Geneva, ne-a dezvăluit cum funcţionează tratamentul său  care ajută la regenerarea rădăcinilor dinţilor permanenţi imaturi, la copii.

„Adevărul“: În ce constă invenţia cu care aţi câştigat premiul Salonului de Inventică de la Geneva?

Dorin Istrati: Prin intermediul unui preparat autohton, Bio-R, am dovedit că putem reiniţia creşterea rădăcinii dintelui care nu a reuşit să se dezvolte, în urma afectării de patologia periodontitei apicale cronice. Am demonstrat clinic, pentru prima dată în lume, că putem reiniţia creşterea rădăcinii dintelui permanent imatur, afectat de această patologie şi ulterior prin intermediul acestui tratament, regenerarea şi formarea unui nerv nou la nivelul rădăcinii afectate a dintelui.

Pe la ce vârste apare această boală?

E mai comună la copii, când are loc dezvoltarea, între doi şi trei ani şi jumătate după erupţia dintelui, când se formează rădăcina biologică.

Ce rol au celulele stem în tratamentul pe care l-aţi descoperit?

La pacienţii tineri, celulele stem sunt suficient de multe pentru a iniţia un proces de reparare a unui organ sau a unui ţesut. În momentul când e afectat ţesutul osos şi rădăcina dintelui, celulele stem din parodonţiu sunt într-o fază de aşteptare. Prin stimularea lor cu preparatul Bio-R, celulele stem formează ţesuturi noi din cele care au suferit după complexul patologic ce fusese la nivel de rădăcină a dintelui.

Câţi copii din Moldova au nevoie de acest tratament?

Când am făcut această cercetare, undeva prin 2005, am constatat că aproximativ 40% din copiii cu vârste cuprinse între 5 şi 16 ani au nevoie de acest tratament pentru regenerarea rădăcinilor dinţilor afectaţi. În unele cazuri se tratează doar procesul patologic, însă rădăcina nu creşte.

Când apar primele efecte vizibile la nivelul gingiei?

De obicei, rezultatele sunt vizibile din prima săptămână sau chiar din a treia zi de tratament. Se văd schimbări pe gingie din a treia zi,  cu închiderea şi apoi dispariţia canalului (fistular), care comunică cu cavitatea patologică şi care drenează secreţiile dinăuntru.

Cum v-a venit ideea să găsiţi acest tratament?

La început nu ne-am gândit la asta. Am vrut, de fapt, să vedem cum ar acţiona preparatul faţă de aceste patologii, la copii. Ulterior, tratamentul a fost mai rapid şi am remarcat şi regenerarea nervului din rădăcina dintelui (pulporegenerarea). La acest proiect am lucrat împreună cu profesorul Valeriu Burlacu de la Catedra de perfecţionare a medicilor şi cu academicienii Valeriu Rudic, inventatorul preparatului Bio-R, şi Aurelian Gulea, care a prezentat lucrarea la Geneva.

Câţi copii au fost supuşi acestui tratament?

În cadrul cercetări şi ulterior am tratat peste 200 de copii cu vârste cuprinse între 6 şi 16 ani şi un pacient de 18 ani a cărui dantură s-a dezvoltat cu întârziere. Am înregistrat un singur caz de eşec şi încă un caz mai aparte, fiindcă pacientul nu a respectat tratamentul.

Cum a fost primită ideea dumneavoastră, în mediul stomatologic din Moldova?

Au fost unele reticenţe, cauzate de neîncredere. Nu ştiu de unde au apărut. Aplicăm această metodă de tratament şi la maturi. În clinică avem peste 2.000 de pacienţi trataţi de această patologie.

În ce constă premiul Salonului Internaţional de Inventică de la Geneva?

Nu e vreun sprijin financiar. Premiul cel mai valoros e medalia de aur şi prestigiul acestui salon. În practică mă străduiesc să nu spun ce-am făcut. Clinica pe care o conduc e singura din ţară certificată de concernul Dentsply din Marea Britanie . Mă străduiesc să avem tot mai multe inovaţii în clinica noastră.

Ce înseamnă acest premiu pentru dumneavoastră?

Pur psihologic, pentru mine înseamnă foarte mult. Bănuiesc că înseamnă ceva şi pentru stomatologia autohtonă. Marţi abia am aflat de premiu. Deocamdată n-am primit nici medalia câştigată.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite