Doi scriitori basarabeni participă la Salonul Cărţii de la Paris

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dramaturgul şi fondatorul Teatrului Spălătorie Nicoleta Esinencu (foto: europalibera.org) şi preotul, scriitorul şi editorul Savatie Baştovoi (foto: Nicolae Răileanu)
Dramaturgul şi fondatorul Teatrului Spălătorie Nicoleta Esinencu (foto: europalibera.org) şi preotul, scriitorul şi editorul Savatie Baştovoi (foto: Nicolae Răileanu)

Ieromonahul Savatie Baştovoi şi rebela Nicoleta Esinencu sunt printre cei 26 de autori români care participă la prestigiosul târg de carte de la Paris, unde România este ţară invitată de onoare.

Sloganul „La Roumanie se livre“ va însoţi cele peste 60 de evenimente româneşti la Salonul Cărţii de la Paris, care va avea loc între 22 şi 25 martie.

Potrivit organizatorilor, la a 33-a ediţie a târgului de carte publicul va putea întâlni, între alţii, un candidat la Premiul Nobel pentru Literatură (Mircea Cărtărescu), pe laureata Premiului Courrier International 2010 (Florina Ilis), un autor de renume internaţional, considerat a fi unul dintre cei mai mari scriitori ai secolului XX, recompensat cu Premiul Médicis étranger 2006 (Norman Manea) şi un ministru al Economiei (Varujan Vosganian), fără a uita un editor retras într-o mănăstire (Savatie Baştovoi), un şofer de autobuz stabilit în Elveţia (Marius Daniel Popescu) şi un scenarist care s-a remarcat la Festivalul de la Cannes din 2010 (Răzvan Rădulescu). În aceeaşi listă se regăsesc şi alte nume mari, precum Gabriel Liiceanu, Matei Vişniec, Lucian Boia sau Ana Blandiana.

Selecţia a fost făcută de Centrul Naţional al Cărţii din Franţa, cu consultarea Institutului Cultural Român. Criteriul de bază a fost de a avea o operă tradusă în franceză sau publicată de editori din Franţa, Belgia sau Suedia.

Ieromonahul Savatie Baştovoi merge la Paris graţie romanului „Iepurii nu mor“, apărut în Franţa în 2011 şi primit foarte bine de criticii din Hexagon. Personajul principal al povestirii, Saşa, este un şcolar nefericit din perioada sovietică. „Nu sunt doar nişte amintiri din copilărie, ci este imperiul povestit de un copil. E ceea ce face această carte singulară. Cred că i-a impresionat  inocenţa, pentru că e greu de imaginat că inocenţa poate supravieţui într-un imperiu al groazei“, spune scriitorul, pe numele său lumesc Ştefan Baştovoi, care trăieşte la Mănăstirea „Noul Neamţ“ din Chiţcani (Transnistria), conduce o editură şi predă iconografia la Seminarul Teologic din Chişinău.

Onoraţi de invitaţie şi nu prea

„Este o invitaţie care mă onorează. Parisul e o Mecca a literaturii. Dacă franţujii te-au recunoscut şi te-au pus în circuit, ai drum liber“, adaugă călugărul. Dramaturgul Nicoleta Esinencu nu pare la fel de încântată. „Nu fac mare diferenţă între Chişinău şi Paris. Prefer să fac ceva acasă, decât să bifez o participare în străinătate. Nu e genul de evenimente care mă reprezintă, nu-mi place să mă expun. Mă simt mai confortabil într-un subsol unde se joacă piesele mele“, mărturiseşte fiica rebelă a scriitorului Nicolae Esinencu, fondatoarea Teatrului Spălătorie.

Ea va prezenta la Paris piesa „Fuck you, Eu.ro.PA!“, care a stârnit controverse în România şi Republica Moldova. Este vorba despre un monolog, o discuţie cu tata, în care personajul îşi povesteste traumele căpătate în copilaria sovietică  şi înjură dezamăgit Europa prefabricată.

La această ediţie a Salonului Cărţii sunt reprezentate 45 de ţări şi sunt aşteptaţi 35.000 de vizitatori profesionişti. Anul trecut, târgul a fost vizitat aproape de 190.000 de persoane, fiind prezenţi mai mult de 2.000 de autori din 40 de ţări.

Pleşu şi Cărtărescu nu participă

Acum două zile, Mircea Cărtărescu a anunţat că nu va participa la Salonul Cărţii de la Paris. Scriitorul a refuzat să-şi explice, deocamdată, decizia, precizând că va face comentarii după ce va începe târgul. În schimb, el a hotărât să participe în aceeaşi perioadă la trei evenimente literare la Bruxelles, organizate în colaborare cu Institutul Cultural Român Bruxelles, despre care actualul preşedinte al ICR spunea că există „mai mult pe hârtie“. Mircea Cărtărescu a susţinut vechea conducere a ICR. În septembrie 2012, Andrei Marga l-a înlocuit pe Horia-Roman Patapievici la preşedinţia ICR.

Şi scriitorul Andrei Pleşu a declarat că nu va participa la salonul de la Paris „din motive personale”, pe care nu a dorit să le facă publice. În acest context, cei doi scriitori şi-au retras şi textele de prezentare care ar fi trebuit să fie incluse în broşura cu care ICR se va prezenta la eveniment. În schimb, şi-a anunţat prezenţa premierul român Victor Ponta.

Pentru participarea la Salonul de Carte de la Paris, Institutul Cultural Român a alocat un buget de 620.000 de euro.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite