Doi poliţişti de la IP Ciocana, reţinuţi pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă

Doi poliţişti de la IP Ciocana, reţinuţi pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă

În urma descinderilor la Inspectoratul de Poliţie Ciocana efectuate miercuri, 23 ianuarie, de către procurorii anticorupţie şi angajaţii SPIA, au fost reţinuţi doi ofiţeri de investigaţie, fiind bănuiţi de corupere pasivă şi trafic de influenţă.

Conform materialelor procesului penal, denunţătorul a sesizat Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI, despre faptul estorcării şi primirii de către unul din angajaţii IP Ciocana a sumei de 600 euro, pentru a muşamaliza cazul păstrării substanţelor narcotice, documentat în privinţa acestuia.

Deşi chestiunea fusese „soluţionată”, tânărul a fost citat de către un alt poliţist de la IP Ciocana, pentru a da declaraţii în calitate de bănuit în cauza respectivă. În cadrul audierilor, bănuitul a făcut trimitere la suma achitată anterior, poliţistul somându-şi colegul să returneze banii primiţi drept mită.

Ulterior, ofiţerul, pretinzând că ar avea influenţă asupra procurorului desemnat să conducă urmărirea penală în cauza în care acesta este învinuit (conform art. 217 Cod Penal. Circulaţia ilegală a drogurilor, etnobotanicelor sau analogii acestora fără scop de înstrăinare) a pretins suma de 3.000 de euro, pentru a influenţa aplicarea unei pedepse mai blânde. Din suma pretinsă, poliţistul a primit de la de la inculpat bani în sumă de 2.100 euro, ultimul fiind condamnat pentru infracţiunea incriminată.

Cei doi ofiţeri de investigaţi reţinuţi pentru 72 de ore şi plasaţi în izolatorul CNA. Aceştia au fost escortaţi la sediul Procuraturii Anticorupţie pentru audieri, unuia fiindu-i incriminată coruperea pasivă, iar celuilalt - traficul de influenţă, fapte pentru care legea penală prevede o pedeapsă cu închisoare de maxim 10 şi respectiv 6 ani şi amendă în mărime de cel mult 8.000 şi 4.000 u.c., cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: