Doi poliţişti de Frontieră şi doi şoferi de pe cursa Moldova-Italia, reţinuţi pentru fraude cu certificate COVID-19 şi contracte false de muncă

Doi poliţişti de Frontieră şi doi şoferi de pe cursa Moldova-Italia, reţinuţi pentru fraude cu certificate COVID-19 şi contracte false de muncă

FOTO simbol border.gov.md

Doi angajaţi ai Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră şi doi şoferi de pe cursa Moldova-Italia au ajuns în vizorul CNA şi al procurorilor anticorupţie, după ce informaţiile despre presupusa falsificare a unor certificate medicale şi a unor contracte de muncă pentru pasagerii curselor internaţionale au fost confirmate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit datelor preliminare, în perioada stării de urgenţă în sănătate, şoferii de microbuze care făceau naveta peste hotare ar fi intrat în înţelegere cu angajaţi ai IGPF pentru a facilita traversarea ilicită a frontierei de stat de către cetăţenii Republicii Moldova, punându-le la dispoziţie, contra mită, certificate medicale false cu rezultat negativ la COVID-19, dar şi contracte de muncă falsificate.

Documentarea schemei a condus la stabilirea complicităţii dintre doi şoferi şi doi poliţişti ai IGPF care se bănuiesc că pretindeau de la doritorii de a pleca peste hotare diverse sume de bani pentru a le perfecta actele necesare atât pentru ieşirea din ţară, cât şi pentru intrarea în Republica Moldova. Astfel, pentru certificatul de COVID-19 negativ şi contractul de muncă se cereau între 50 şi 90 de euro, iar pentru a nu fi plasat în autoizolarea obligatorie de 14 zile la intrare, încă 100 de euro.

Ofiţerii Direcţiei Generale Teritoriale Sud a CNA şi procurorii anticorupţie au efectuat percheziţii, în după-amiază zilei de 22 iulie, la punctele de trecere ale frontierei Giurgiuleşti-Galaţi şi Leuşeni-Albiţa,  iar ca urmare au reţinut un angajat la IGPF şi doi şoferi de pe cursa Moldova-Italia.

Acţiunile s-au desfăşurat în mai multe cauze penale pornite pe faptul traficului de influenţă şi a coruperii pasive.

Trei din cei patru bănuiţi au fost plasaţi în izolator pentru 72 de ore şi riscă închisoare de până la 10 ani, iar un poliţist de frontieră este cercetat în stare de libertate. Documentarea întregii scheme a fost sprijinită de ofiţerii din Direcţia inspecţie efectiv a IGPF care, împreună cu CNA, continuă investigarea acestui caz pentru stabilirea cercului de complici.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările