Doi poliţişti au fost condamnaţi la Chişinău pentru torturarea victimelor la 7 aprilie 2009

Doi poliţişti, o femeie şi un bărbat, au fost condamnaţi astăzi de instanţă pentru maltratarea la 7 aprilie a surorilor Ludmila şi Oxana Radu. Cele două tinere au fost luate dintr-un microbuz de rută, duse în comisariat, dezbragate şi umilite de politişti.

Oxana a stat în arest timp de cinci zile deşi avea un copil minor acasă. Poliţiştii au fost condamnaţi la cinci şi, respectiv, şase ani privaţiune de libertate, cu suspendare din funcţie. Hotărârea Judecătoriei Centru este cu drept de atac.

Procurii susţin că vor ataca decizia . Ei au cerut condamnarea celor doi la 7 ani de închisoare. "Poliţiştii le-au forţat pe cele două tinere să se dezbrace în pielea goală şi să facă genuflexiuni, provocându-le dureri şi suferinţe psihice puternice", se spune în luarea de poziţie a Procuraturii.

"Este o mică victorie"

„Este o mică victorie pentru noi deoarece în Moldova există foarte puţine condamnări în cazurile de tortură", a spus Ion Guzun, jurist la Centru de Resurse Juridice, care a monitorizat cazul. Important e să nu rămânem doar aceşti doi poliţişi, mai sugerează acesta. „Poliţiştii de azi trebuie ă conştientizeze că este ilegal să baţi", a mai spus Guzun.

Condamnaţii nu au făcut declaraţii pentru presă. Avocata victimelor, Natalia Moloşag, a declarat pentru Infoprim că sentinţa de astăzi este o victorie a surorilor Radu. „În sfârşit au simţit o recompensă pentru toate suferinţele de care au avut parte. Este o victoria a tuturor avocaţilor care au apărat victimele evenimentelor din aprilie 2009, deoarece este prima condamnare în baza articolului 309 al Codului Penal, care se referă la crimă, tortură şi altele", a declarat avocata.

Citeşte cele mai noi ştiri din Republica Moldova pe Adevarul.md


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: