Dodon a semnat decretul prin care Clima, judecătorul care a contribuit la anularea alegerilor din Chişinău, a fost numit preşedinte la Curtea de Apel

Dodon a semnat decretul prin care Clima, judecătorul care a contribuit la anularea alegerilor din Chişinău, a fost numit preşedinte la Curtea de Apel

Vladislav Clima, unul dintre judecătorii Curţii de Apel care a menţinut decizia primei instanţe de anulare a alegerilor locale din Chişinău, din vara anului 2018, a fost numit în funcţia de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău, după ce preşedintele Igor Dodon a semnat decretul în acest sens. Reacţia opoziţiei nu întârziat, care menţionează că „Igor Dodon continuă să numească corupţi în funcţii”, transmite IPN.

Ştiri pe aceeaşi temă

Decretul prezidenţial de numire în funcţie a lui Vladislav Clima a fost semnat pe 2 septembrie şi a fost publicat astăzi, 4 septembrie, în Monitorul Oficial. Preşedinţia nu a anunţat despre semnarea decretului în cauză.

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că preşedintele Igor Dodon, numindu-l pe Clima în funcţia de preşedinte al Curţii, continuă să numească corupţi în funcţii. „Corupţi care îşi bat joc de justiţie şi de oameni. Dodon l-a făcut pe Clima preşedintele Curţii de Apel. Clima este cel care a decis că votul oamenilor nu valorează nimic şi a menţinut decizia de anulare a alegerilor din Chişinău. Aşa Dodon se pregăteşte de fraudarea alegerilor? Dodon are nevoie de slujitori fideli în alegerile prezidenţiale pentru că ştie deja că oamenii vor vota împotriva lui?”, menţionează lidera PAS într-o postare pe Facebook.

În data de 28 iulie, Consiliul Superior al Magistraturii l-a desemnat pe Vladislav Clima în calitate de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău. Decizia CSM a fost criticată de opoziţie, dar şi de societatea civilă, care menţionau că judecătorul Clima este unul dintre cei care au menţinut decizia de anulare a alegerilor în Chişinău din 2018.

Vladislav Clima şi-a început activitatea de magistrat în 2006, la Judecătoria Ciocana, municipiul Chişinău, devenind vicepreşedinte al acestei instanţe în 2009. În ianuarie 2011, a fost numit în funcţia de judecător, până la atingerea plafonului de vârstă. Prin decret prezidenţial, în februarie 2014, Vladislav Clima a fost numit, pe un termen de patru ani, în funcţia de vicepreşedinte al Judecătoriei Ciocana. În februarie 2017, a fost numit în funcţia de judecător la Curtea de Apel Chişinău.

La sfârşitul lunii ianuarie a acestui an, CSM nu a fost de acord cu promovarea în funcţie a judecătorului Vladislav Clima, luând decizia să amâne remiterea materialelor pentru examinare în Colegiul de evaluare a performanţelor judecătorilor şi Colegiul pentru selecţie şi cariera judecătorilor în cazul lui Clima.

Preşedintele interimar al CSM de atunci, Dorel Musteaţă, declara că în privinţa magistratului Clima există mai multe obiecţii. Potrivit lui, în spaţiul public a fost prezentată o hotărâre, pe care a pronunţat-o Vladislav Clima, cu privire la încasarea a 700 de mii de dolari de la o firmă din offshore în folosul unei firme din Moldova. Un alt caz în care ar fi vizat judecătorul se referă la o hotărâre a Curţii de Apel Chişinău, prin care unei firme i-a fost atribuit un teren de 1,1 ha dintr-un parc public. Decizia instanţei de apel a fost casată de Curtea Supremă de Justiţie.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările