"Doamnele de fier“ din Roma Antică

Porcia Catonis a fost implicată în asasinarea lui Caesar

Femeia în Roma anticã nu exercita un rol politic direct, dar adesea din spatele cortinei influenţa acesteia era covârşitoare, fie cã este vorba despre domeniul familial, fie despre cel public. Iatã câteva dintre "doamnele de fier" ale lumii antice...

Ştiri pe aceeaşi temă

Livia Drusilla. Prima împărăteasă romană a trăit între 58 a. Hr. şi 29 p.Hr. mai întâi a fost soţia lui Tiberius Claudius Nero, cu care l-a avut pe viitorul împãrat Tiberius. În momentul în care îl întâlneşte pe Octavian, este însãrciantã cu cel de-al doilea sãu copil, Drusus, în vreme ce Octavia este la rândul său însurat cu Scribonia.

Cei doi se cãsãtoresc în cele din urmã, Livia consiliindu-l pe toatã durata domniei. Cum Augustus nu avea fii, Livia începe sã-şi promoveze propriii copii la succesiune, iscându-se zvonuri cum cã ar elimina pe oricine concura cu ei, ca de pildã pe nepotul lui Augustus, Marcellus. Ideea mamei vitrege malefice capatã proporţii accentuate în imaginea Liviei, perceputã de mulţi drept o criminalã cu sânge rece, dar nu existã de fapt dovezi care sã susţinã acuzarea. Augustus îi lasã Liviei o treime din avere şi o i adoptã, probabil în semn de recunoştinţã. Tiberius în schimb nu suporta atitudinea sa dominatoare, chiar trimiţându-l pe Caligula în locul sãu la Roma atunci când aceasta moare.

Fulvia. A fost printre femeile cele mai implicate în politică din perioada republicană. A trãit între 83 şi 40 a.Hr. Primul sãu soţ a fost Publius Clodius, binecunoscut pentru cã se furişase travestit la festivalul Bona Dea ca sã se întâlneascã cu soţia lui Caesar. Dupã ce Clodius este omorât de Milo, Fulvia îi târãşte trupul prin oraş provocând o revoltã a susţinãtorilor clodieni. Reţelele clientelare ale soţului sãu trec acum în subordinea ei. Fulvia se cãsãtoreşte apoi cu Scribonius Curio, alt politician popular, care moare în timp ce luptã de partea lui Caesar. Ultimul sãu mariaj îl implicã pe Marcus Antonius, bun prieten cu Curio. Cicero ia în derâdere relaţia dintre cei doi soţi, spunând cã Antonius a luat-o de nevastã doar pentru banii ei. Dupã formarea celui de-al doilea triumvirat, Fulvia intervine în proscripţii. Dupã ce este ucis Cicero, Dio descrie cum Fulvia îi înfige în limbã unul dintre acele sale de pãr. Împreunã cu fratele lui Antonius, Lucius, Fulvia ridicã legiunile împotriva lui Octavian. Lucius i se predã lui Octavian, iar Fulvia fuge în Grecia, unde moare din cauze necunoscute.

VEDEŢI CARE SUNT CELELALTE FEMEI AICI

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările