Discuţii aprinse în Parlamentul de la Chişinău pe legea pensiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii discută de aproape două ore un proiect de modificări legislative la mai multe legi ce vizează pensiile. Propunerile ţin de excluderea unui şir de privilegii pentru la mai multe categorii de pensionari - judecătroi, poliţişti, militari, procurori, funcţionari publici, deputaţi şi foşti membri ai guvernului.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale propune între altele ca la unele categorii să fie majorat treptat stagiul special de cotizare. Pentru militari şi poliţişti - de la 20 la 25 de ani, pentru procurori - de la 12,5ani la 15, pentru deputaţi - de la 2 la 4 ani.

Pentru lectura a doua, unii deputaţi au propus ca pensia priveligiată a procurorilor, funcţionarilor publici şi altor categorii să fie redusă de la cota de 75% din salariu, cât este în prezent, până la 42%, aşa cum s-a făcut pentru deputaţi acum un an.
Valentina Buliga, ministrul Muncii, a declarat că în ultimul an numărul de pensionari s-a mărit cu 5785 de persoane, ceea ce constituie 0.93%. În total în Republica Moldova sunt în prezent 624.000 de pensionari.

Mai bine de o jumătate de oră ministrul a ţinut piept tirului de întrebări din partea deputaţilor din opoziţia comunistă, care au declarat că guvernul încalcă drepturile la protecţie socială a mai multor categorii de pensionari. Comuniştii au spus că vor ataca legea la Curtea Constituţională.
 
Valentina Buliga a replicat că, de fapt, astăzi sunt încălcate drepturile a 97% din pensionari, dezavantajaţi faţă de cei 3% care se bucură de privilegii. Acum pensiile privilegiate sunt de 3-4 ori mai mari decât o pensie medie pe ţară, care constituie  900 de lei. Totodată, angajaţii din agricultură au cele mai mici pesnii, în medie de  587 de lei.

Potrivit ministrului muncii, fără o reformă a sistemului de pensionare, acesta va falimenta în câţiva ani, or, 2020 fiecare al doilea cetăţean moldovean va fi pensionar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite