Directorul Spitalului Clinic Republican a fost plătit cu peste 4.000.000 de lei ca să facă teste pe pacienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procurorii anticorupţie susţin că directorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, ar fi facilitat testarea medicamentelor pe circa 100 de pacienţi Foto: Tudor Iovu
Procurorii anticorupţie susţin că directorul Spitalului Clinic Republican, Sergiu Popa, ar fi facilitat testarea medicamentelor pe circa 100 de pacienţi Foto: Tudor Iovu

Directorul Spitalului Republican, Sergiu Popa, bănuit iniţial de ofiţerii CNA de luare de mită, are contract de prestări servicii cu firma Arensia. Cel puţin asta susţine avocatul Gheorghe Avornic.

Managerul instituţiei medicale nu şi-a declarat nici la Fisc şi nici la Comisia Naţională de Integritate (CNI) un onorariu de 240.000 de euro (peste 4,3 milioane de lei) pe care i-a primit de la Arensia Exploratory Medicine GmbH, compania germană care testează în ţara noastră diverse produse farmaceutice pe pacienţi.

Oamenii legii cercetează dacă Sergiu Popa avea dreptul să primească acest onorariu, ocupând în acelaşi timp funcţia de director al spitalului. Potrivit procurorului anticorupţie Eduard Harunjen, cauza penală a fost pornită pe corupere pasivă, iar acum Popa e anchetat în calitate de bănuit pentru abuz în serviciu.

„Ne-am sesizat fiindcă directorul spitalului n-a trecut cei 240.000 de euro în declaraţia de venit. Cercetăm care este marja de legalitate a acţiunilor sale, deoarece în spital au fost testate pe pacienţi 24 de feluri de medicamente“, precizează Harunjen.

„În timpul audierilor, domnul Popa n-a făcut niciun fel de declaraţii, invocând statutul său de bănuit. Ancheta mai durează fiindcă trebuie să facem o comisie rogatorie în Germania, să vedem în ce condiţii a primit banii“, a adăugat procurorul.

Nici şeful CNI, Anatolie Donciu, nu se poate expune dacă ar fi vorba de un caz de abuz în serviciu sau de un conflict de interese. „Comisia va face acest lucru când vom primi materialele de la Procuratură. În lege nu e scris în mod expres că funcţionarul sau managerul de la stat n-are voie să fie contractat de companii private“, a declarat preşedintele CNI.

Sub paravanul cercetării ştiinţifice

Legea le permite funcţionarilor să desfăşoare, în paralel cu atribuţiile administrative, şi activităţi ştiiţifice. Asta susţine şi avocatul Gheorghe Avornic, apărătorul lui Sergiu Popa, în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

„Omul a fost angajat pentru a presta servicii de cercetări ştiinţifice. Chiar dacă e medic şef, putea să semneze un astfel de contract. Cum să se descurce cu o leafă de director? La 6 dimineaţa a fost percheziţionat acasă, i-a fost răscolită locuinţa. Sunt convins că a fost un show la comanda cuiva“, a declarat Avornic.

Compania Arensia Exploratory Medicine SRL a fost înregistrată în ţara noastră în august 2011, când Popa deja era director interimar al Spitalului Republican. Firma îşi are sediul la etajul doi al instituţiei de stat. Directorul firmei este Nelea Ghicavîi, o rudă a lui Victor Ghicavîi, preşedintele Comitetului naţional de etică al Ministerului Sănătăţii în studiul medicamentelor şi metodelor noi de tratament.

Contactat de reporterii „Adevărul“ privind aprobarea cercetărilor desfăşurate de Arensia, Victor Ghicavîi a evitat să vorbească la telefon. „Nu am nicio legătură cu Arensia şi cu acest caz. Nu răspund la telefon“, a spus acesta iritat. A insistat să ne vedem în biroul său de la Academia de Ştiinţe, după care s-a răzgândit şi ne-a spus că ne auzim după ce vede articolul în ziar.

Şi-a declarat doar banii de la stat

În declaraţia de venit din 2012, Sergiu Popa şi-a trecut salariul de director interimar, 141.494 de lei pe an, leafa de 17.802 de lei pentru activitatea de conferenţiar la USMF „Nicolae Testemiţanu“, un apartament de 72 de metri pătraţi şi o maşină Volkswagen cumpărată în 2011. Nici vorbă, însă, de onorariile primite de la Arensia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite