Directorul Pieţei Centrale din Chişinău: Cumpărătorii vor trebui să poarte măşti pe teritoriul pieţei

Directorul Pieţei Centrale din Chişinău: Cumpărătorii vor trebui să poarte măşti pe teritoriul pieţei

Piaţa Centrală ar putea să-şi reia activitatea începând cu ziua de luni, 1 iunie. Cel puţin astfel preconizează administraţia întreprinderii municipale, care în prezent examinează modul în care acesta va activa şi măsurile care urmează a fi întreprinse pentru a respecta toate normele sanitare care se impun.

Ştiri pe aceeaşi temă

Directorul interimar, Ion Pîntea, a declarat pentru IPN că, în perioada în care piaţa a fost închisă, pe tot teritoriul ei, dar şi în fiecare unitate comercială, au fost efectuate lucrări de dezinfectare, igienizare etc. În prezent, administraţia discută cu administratorii halelor şi specialiştii din sănătatea publică pentru a daefinitiva regulile în baza cărora va activa piaţa.

Se stabilesc care vor fi intrările şi ieşirile din piaţă. La intrare, angajaţii întreprinderii municipale vor efectua termometria vizitatorilor. Cumpărătorii vor fi obligaţi să dezinfecteze mâinile la intrare, iar pe teritoriul pieţei să poarte măşti. De asemenea, măştile, dar şi mănuşile vor fi obligatorii pentru comercianţi. Totodată, comercianţii vor fi obligaţi să pună la dispoziţia cumpărătorilor soluţie dezinfectantă. Şi administratorii halelor vor asigura aceleaşi măsuri la intrare.

Cât despre asigurarea distanţei între vânzători, Ion Pîntea a spus că, acolo unde va fi posibil, tejghele vor fi mutate. În sectoarele cu mese fixate, locurile nu erau ocupate în totalitate, respectiv va fi posibil de asigurat distanţă între vânzători. Administraţia pieţei ar putea veni cu măsuri suplimentare, în funcţie de solicitări.

Taxele pentru locurile de comercializare au rămas aceleaşi, care au fost stabilite de Consiliul municipal Chişinău la sfârşitul anului 2018. Pentru un loc la tejghea, taxa variază între 14 şi 21 de lei pe zi, în funcţie de amplasarea acesteia. Taxa lunară pentru gherete este de 336 de lei pentru un metru pătrat în cazul comerţului cu fructe şi legume şi de 420 de lei pentru un metru pătrat în cazul mărfurilor industriale.

Conform dispoziţiei Comisiei naţionale extraordinare de sănătate publică, pieţele din oraşele Chişinău şi Bălţi îşi reiau activitatea începând cu data de 1 iunie. Până la reluarea activităţii, urmează să fie efectuată dezinfecţia întregului utilaj de lucru, utilaj frigorific, precum şi dezinfecţia spaţiilor de depozitare şi comercializare a produselor, tejghelelor şi întregului teritoriu. În pieţe urmează să fie organizat fluxul pentru cumpărători, cu ieşiri şi intrări separate. Cumpărătorii trebuie atenţionaţi despre obligativitatea respectării distanţei fizice. În locuri vizibile şi accesibile pentru cumpărători vor fi instalate dozatoare cu soluţie dezinfectantă pe bază de alcool pentru respectarea igienei mâinilor. Este obligatorie şi organizarea măsurilor de dezinfecţie a inventarului şi suprafeţelor de lucru cu soluţii pe bază de alcool, cu o periodicitate de cel puţin trei ore, fără deteriorarea calitatea şi siguranţei produselor alimentare.

https://www.ipn.md/ro/directorul-pietei-centrale-cumparatorii-vor-trebui-sa-poarte-masti-7967_1073808.html

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: