Dionis Cenuşa: „Ziua Europei” este promovată mai curajos decât drepturile minorităţilor sexuale

Dionis Cenuşa: „Ziua Europei” este promovată
mai curajos decât drepturile minorităţilor sexuale

FOTO IPN

Evoluţiile din Moldova denotă atingerea unei minime convieţuiri între simbolismul geopolitic distinct promovat de Rusia şi cel provenit din ţările UE. Forţele politice exprimă mai mult curaj pentru a se angaja în promovarea naraţiunii pro-europene, decât de a se solidariza împotriva discriminării grupului LGBT, scrie analistul politic Dionis Cenuşa într-un articol de analiză pentru IPN.

Poziţionarea tranşantă a forţelor politice faţă de Ziua Victoriei sau Ziua Europei contrastează cu reticenţa de a pleda deschis pentru toleranţă şi a condamna incitarea la ură, la care apelează biserica fără a fi sancţionată, constată autorul.
 
Potrivit lui, cu excepţia Socialiştilor care depun eforturi pentru a discredita minorităţile sexuale şi a elogia biserica, celelalte forţe politice principale (PDM şi componentele Blocului ACUM – PAS şi Platforma DA) au complexe majore fie pentru a sprijini biserica, fie a pleda în favoarea drepturilor omului.
 
În opinia lui Dionis Cenuşa, actorii europeni, precum ambasadele europene şi cea americană, şi doar unii reprezentanţi ai societăţii civile, şi-au demonstrat în ultimii ani solidaritatea faţă de cauza comunităţii LGBT din Moldova. Anume timiditatea liderilor politici liberali şi pro-europeni încurajează discriminarea grupurilor vulnerabile, ţinute la periferia societăţii moldoveneşti, argumentează politologul.
 
Promovarea Zilei Europei sau cea a valorilor liberale reprezintă o sarcină dificilă în contextul demografic şi politic al ţării. Dar fără insistarea pe simbolismul geopolitic european, populaţia rămasă acasă nu va putea judeca critic referitor la trecutul sovietic al ţării, iar odată cu asta nu va putea să proiecteze un viitor european realizabil, concluzionează Dionis Cenuşa.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: