Dionis Cenuşa: Rusia contează pe factorul uman corupt încă din Ucraina şi Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Performanţele înregistrate până acum de implementarea Acordurilor de Asociere din Ucraina, Moldova şi Georgia par să nu alarmeze autorităţile ruse, scrie politologul Dionis Cenuşa într-un articol analitic pentru IPN.

Cenuşa opinează că democraţiile acestor ţări stagnează sub presiunea grupărilor oligarhice, iar statul de drept este în stare fragilă din cauza corupţiei şi/sau a instituţiilor anti-corupţie politizate.

Din contra, scrie Dionis Cenuşa, Rusia caută modalităţi cum să beneficieze de pe urma accesului la piaţa europeană pe care o oferă Acordurile, mai ales odată ce sancţiunile economice lovesc în tot mai multe companii şi oameni de afaceri ruşi.

Moldova pare să fie prima ţară în care Rusia ar dori să revină, cel mai degrabă după alegerile parlamentare din februarie 2019, iar Georgia ar putea fi următoarea, dacă tendinţa de îmblânzire a poziţiei oficiale faţă de Moscova continuă, estimează politologul.

Influenţa Rusiei slăbeşte cel mai puternic în Ucraina, unde aceasta poartă un război hibrid, menit să colapseze politicile de modernizare a ţării şi de constituire a naţiunii ucrainene, separate de monopolul civilizaţional rusesc, subliniază Dionis Cenuşa.

În opinia lui, slăbiciunile Ucrainei se află nu în puterea Moscovei, ci în fenomenul corupţiei endemice a cărei dezrădăcinare necesită resurse financiare, instituţii reformate, partide politice integre şi timp. Din aceste considerente, Kremlinul va menţine intervenţia militară în Donbass şi va încerca să repete „modelul transnistrean”.

Acordurile de Asociere cu UE vor întâmpina impedimente adiţionale, dacă alternativa geopolitică oferită de Rusia va deveni atractivă sau cel puţin compatibilă. Astfel, integrarea latentă a Moldovei în Uniunea Euroasiatică şi cea a Armeniei în formate avansate de cooperare cu UE, ar putea deveni sursă de inspiraţie pentru acele forţe politice care ţintesc beneficiile economice disponibile în UE, dar se inspiră activ din practicile politice nedemocratice, uzuale în Rusia, concluzionează politologul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite