Din miliardul furat se va recupera cel mult 50%, crede ambasadorul SUA la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

James D. Pettit, ambasadorul SUA în Republica Moldova, crede că din miliardul furat se pot recupera 50%, ceea ce va fi o mare reuşită.

Ambasadorul consideră că investigaţiile privind furtul din sistemul bancar trebuie să continuie, iar cei vinovaţi trebuie să fie pedepsiţi. „Este uimitor cum poate să dispară un miliard de dolari din sistemul bancar şi nimeni să nu observe acest lucru. Este un eveniment care a şocat întreaga lume. Cred că vinovaţii trebuie să răspundă în faţa legii. Dacă vor fi recuperate 50% din sumă, ar fi foarte bine”, a declarat James D. Pettit, în cadrul unei prelegeri ţinute la Universitatea Liberă Internaţională din Moldova. 

Acesta a vorbit despre protestele din Piaţa Marii Adunări Naţionale, corupţia din Republica Moldova şi despre Guvern, pe care îl consideră cheia soluţionării problemelor. „Actualul Guvern este presat din interior şi din afară, inclusiv de SUA. Trebuie să înfăptuiască ceva rapid care să dea rezultate şi să calmeze spiritele. Nu ştiu dacă este corect să se ceară demisia Guvernului, pentru că nu se ştie cine va veni în loc”, a spus Pettit. 

El le-a povestit studenţilor că şi America s-a confruntat cu problema corupţiei şi că această ţară nu trebuie considerată a fi perfectă. „Eu îmi iubesc ţara, dar aş vrea să vorbesc mai mult despre greşelile comise de noi în trecut. Aş vrea să vedeţi că e un stat care a înfruntat multe obstacole şi că nu este perfectă. Ne-am confruntat cu fenomenul corupţiei şi cu situaţia când cei cu funcţii înalte le ofereau alte funcţii importante familiilor şi prietenilor lor”, a remarcat ambasadorul.

„Republica Moldova nu a înregistrat o dezvoltare considerabilă după ce şi-a câştigat independenţa. Este o ţară fragilă, pentru că este tânără. Nu vă comparaţi cu Franţa sau Germania. Luaţi exemplu de la alte state post-sovietice care au reuşit să-şi redreseze economia după destrămarea Uniunii Sovietice”, a sugerat James D. Pettit.

Întrebat de studenţi ce îl încântă în Republica Moldova, aceasta a răspuns că îi plac foarte mult oamenii de aici. „În mod normal aş spune că ador vinul, dar ar suna ca un alcoolic, aşa că voi răspunde - oamenii!”, a glumit diplomatul. El şi-a amintit de perioada în care a fost ambasador al SUA în Uniunea Sovietică. „A fost complicat pentru că majoritatea ţărilor aveau o atitudine neprietenoasă faţă de America, dar după câteva pahare de vodcă, oamenii îmi spuneau «Ştii, voi, americanii sunteţi de fapt ca şi noi»,  iar eu gândeam în sinea mea «Nu, nu suntem! Suntem foarte diferiţi»”, a mai povestit oficialul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite