Din 2013, mai multe transplanturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la finele acestui an în Republica Moldova vor putea fi făcute transplanturi de cornee
De la finele acestui an în Republica Moldova vor putea fi făcute transplanturi de cornee

Şefii din Sănătate erau ieri entuziaşti după ce Guvernul a aprobat programul de revitalizare şi extindere a prelevării de organe

Strategia pentru anii 2012-2016 conţine, pe lângă pregătirea specialiştilor, a infrastructurii necesare, şi deschiderea de noi centre de transplant. Potrivit programului, din acest an urmează să fie lansate operaţiile de cornee, din 2013 - prelevări de valve cardiace şi deschiderea unei bănci de ţesuturi şi celule. În 2014, Agenţia de Transplant ar trebui să se mute într-un sediu nou, iar până în 2016 - trebuie să fie recoltatea organe de la 250 de donatori cadaverici şi să fie autorizate 17 spitale pentru transplanturi.

Încă șase transplanturi renale în acest an

„Pentru acest program avem planificată o finanţare de 270,7 de milioane de lei, dintre care 89 de milioane sunt încă neacoperite. Oamenii trebuie să vadă cum organele prelevate de la rudele lor aflate în moarte cerebrală ajută la salvarea unor vieţi", spune ministrul Sănătăţii, Andrei Usatâi. Autorităţile au prevăzut că 30% din fonduri vor fi alocate din bugetul de stat, 40% - de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină şi 10% - din donaţii şi granturi.

Medicii caută soluţii pentru a debloca transplanturile

SUCCES Transplanturi renale reușite la Spitalul Republican

Acum sunt zece spitale autorizate pentru efectuarea acestor operaţii. E vorba despre Spitalul Clinic Republican, Spitalul de Urgenţă, „Sfânta Treime", Institutul de Neurologie şi Neurochirurgie, Institutul Oncologic, Centrul de Medicină Legală, Centrul Mamei şi Copilului, Spitalul municipal pentru copii „Valentin Ignatenco" şi Spitalul „Emilian Coţaga", ultimul fiind complet utilat pentru transplanturi de piele, la copii.

CER AJUTORUL OAMENILOR

Dacă primele transplanturi de cornee vor fi posibile de la începutul lui decembrie, cele de valve cardiace depind de recoltarea de organe de la donatorii cadaverici. „Ieri am avut o fată de 20 de ani aflată în moarte cerebrală. Când am vorbit cu părinţii ei despre posibilitatea donării de organe, s-au consultat cu rudele, au sunat la agenţia care se ocupă de traficul de fiinţe umane şi ne-am trezit cu anchetatorii pe cap. Ei au înţeles despre ce este vorba. Dar e bine ca şi rudele pacienţilor să înţeleagă demersul nostru", precizează vicedirectorul Agenţiei de Transplant, Grigore Romanciuc.

Bancă de țesuturi și celule, din 2013

Noul centru destinat depozitării ţesuturilor și celulelor va fi deschis de la începutul anului viitor, în incinta Spitalului de Traumatologie și Ortopedie din Capitală. Aici vor fi ţinute ţesuturi pentru transplanturile de oase, tendoane și cornee. „Banca a fost amenajată la etajul doi al secţiei de Arsuri. Spaţiul a fost renovat și utilat pentru această destinaţie. În lunile octombrie și noiembrie să primim vizita unui expert european, iar de la începutul lui 2013 vom avea banca operabilă", precizează vicedirectorul Agenţiei de Transplant, Grigore Romanciuc.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite