Din 1 octombrie, în 26 de raioane şi municipii din R. Moldova se instituie stare de urgenţă în sănătate publică

Din 1 octombrie, în 26 de raioane şi municipii din R. Moldova se instituie stare de urgenţă în sănătate publică

FOTO simbol belnovosti.by

Starea de urgenţă în sănătate publică va fi instituită în 26 de raioane şi municipii, din 1 octombrie. Decizia a fost luată de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit documentului emis de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică, din 1 octombrie, „Codul Roşu” de alertă de infecţie cu noul tip de coronavirus va fi instaurat în municipiile Chişinău şi Bălţi, raioanele Anenii Noi, Basarabeasca, Călăraşi, Cimişlia, Comrat, Criuleni, Cahul, Donduşeni, Drochia, Dubăsari, Edineţ, Floreşti, Ialoveni, dar şi alte unităţi administrativ -teritoriale.

Conform deciziei, „Codul Portocaliu” de alertă va fi instituit în raionele Briceni, Cantemir, Căuşeni, Ceadîr-Lunga, Făleşti, Glodeni, Hânceşti, Râşcani, Soroca, Ştefan Vodă şi Taraclia. „Codul Galben” va fi valabil doar pentru raionul Leova.

Autorităţile au reactualizat măsurile de prevenire şi control a infecţiei COVID-19.  Astfel, în continuare se interzice aflarea grupurilor mai mari de trei persoane în locurile publice (păduri, parcuri, alei  sau plaje). 

Este impusă respectarea distanţei fizice de 1 metru. Rămâne valabilă regula purtării măştilor în transportul public, spaţiile comerciale şi cele publice închise. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul. Accesul pe terenurile de joacă  pentru copii, cele sportive, în parcuri de distracţii şi zone de agrement este interzis. Totodată, nu sunt admise activităţile, cu prezenţa spectatorilor, în incinta cinematografelor. Se interzice aflarea persoanelor vârstnice, de peste 63 ani,  în afara  domiciliului  şi  în  spaţiile  publice  fără  necesitate  stringentă.

Ajustarea măsurilor de sănătate publică, ce vizează activitatea instituţiilor de învăţământ, instituţiilor medico-sanitare, instituţiilor de prestare a serviciilor publice, instituţiilor de ordine publică, a agenţilor economici, birourilor electorale şi a secţiilor de votare, vor fi coordonate în prealabil cu Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică. Nerespectarea acestor prevederi poate servi temei pentru tragere la răspundere contravenţională sau penală a persoanelor vinovate.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările