Diferenţe între România şi Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O primă diferenţă între România şi Republica Moldova: drapelul de la Chişinău are stemă.
O primă diferenţă între România şi Republica Moldova: drapelul de la Chişinău are stemă.

Diferenţele dintre România şi Republica Moldova par evidente la o primă privire: România este o ţară mai mare – în timp ce Republica Moldova este o ţară mai mică; România este o ţară membră a Uniunii Europene şi NATO – Republica Moldova a rămas blocată în conflictele din spaţiul fost sovietic.

În acelaşi timp, nu ar putea fi remarcate diferenţe foarte mari între România şi Republica Moldova: există o istorie comună, începând cu originea latină şi până la războaiele ruso-turce desfăşurate aici care au culminat cu separarea românilor din stânga Prutului de construcţia identitar politică a României. Câteva diferenţe practice există totuşi între România şi Republica Moldova.

Diferenţe între România şi Republica Moldova: Sistemul politic

Republica Moldova este conform Constituţiei republică parlamentară: preşedintele ţării este ales de Parlament şi are o influenţă minimă asupra vieţii politice a ţării, având mai degrabă atribuţii reprezentative. Cel mai influent om este primul ministru, însă de la obţinerea independenţei în 1991 Republica Moldova a fost condusă de cele mai multe ori de coaliţii formate din mai multe partide, cu excepţia regimului comunist dintre anii 2001-2009.

Diferenţe între România şi Republica Moldova: Partidul Comunist încă există

Deşi au trecut aproape de 25 de ani de la obţinerea independenţei faţă de Uniunea Sovietică, în Republica Moldova există încă un partid care îşi asumă ideologia comunistă, în ciuda încercărilor repetate de a scoate ideologia comunistă în afara legii. Partidul Comuniştilor din Republica Moldova a guvernat ţara între anii 2001-2009 şi a reuşit să se menţină în Parlament.

Diferenţe între România şi Republica Moldova: Limba şi identitatea naţională

Uniunea Sovietică a declanşat în anul 1924 un amplu proiect de creare a unei identităţi separate între români şi moldoveni în încercarea de a păstra pe termen lung controlul asupra Basarabiei anexate de Imperiul Ţarist în anul 1812. Ideologia moldovenistă susţine că limba moldovenească este separată de cea română, la fel şi identitatea naţională. Mişcarea de eliberare naţională de la Chişinău declanşată în 1988-1989 a combătut tezele moldovenismului. Din punct de vedere legal, Constituţia prevede existenţa limbii moldoveneşti, dar Declaraţia de Independenţă vorbeşte de limba română. Recent, o hotărâre a Curţii Constituţionale de la Chişinău a stabilit că Declaraţia de Independenţă are prioritate, astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română.

Diferenţe între România şi Republica Moldova: Minorităţile naţionale

În România cele mai numeroase minorităţi naţionale sunt ungurii şi romii, în Republica Moldova cea mai numeroasă comunitate este cea a ucrainenilor (11%) urmaţi de ruşi (9%), găgăuzi (3,8%) şi bulgari (2%) conform recensământului din anul 2004 (datele privind structura etnică a recensământului din 2014 nu au fost publicate oficial).

Diferenţe între România şi Republica Moldova: Legislaţia

În perioada de după obţinerea independenţei Republicii Moldova s-au făcut încercări susţinute de coordonare a sistemului legislativ de la Chişinău cu cel de la Bucureşti, iar în perioada recentă această coordonare se realizează prin intermediul legislaţiei europene. Pentru şoferii din România este important de ştiut că limita acceptată pentru cantitatea de alcool în aerol expirat este 0,15 – ceea ce înseamnă că şoferii pot să bea o bere înainte de a urca la volan.

   

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite