Dezbatere: Susţinerea de către ONU a retragerii trupelor ruse din Moldova, un succes al diplomaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Susţinerea de către ONU a retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul regiunii transnistrene este un fapt istoric, este un lucru mult dorit de guvernarea actuală. Totodată, acesta înseamnă o victorie a diplomaţiei moldoveneşti. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la Publika TV, transmite IPN.

Deputatul democrat Eugen Nichiforciuc susţine că această susţinere a ONU este o victorie a diplomaţiei moldoveneşti şi a guvernării pentru că aceasta a reuşit, după ani buni de tăcere, să readucă pe agenda internaţională acest subiect. Parlamentarul spune că documentul a fost co-semnat de încă şapte state: România, Ucraina, Georgia, Estonia, Letonia, Lituania şi Canada. „Mizăm foarte mult că dialogul va fi reluat şi angajamentele care au fost asumate la Summit-ul OSCE din Istanbul din anul 1999 Federaţia Rusă până la urmă şi le va îndeplini. Trebuie de menţionat că nu este un gest neprietenesc faţă de Federaţia Rusă. Aflarea trupelor străine pe teritoriul Republicii Moldova nu este compatibil cu un stat suveran, integru, independent”, a afirmat politicianul.

Consilierul premierului pe probleme sociale, Mircea Buga, consideră că susţinerea de către ONU a retragerii Grupului operativ al trupelor ruseşti de pe teritoriul regiunii transnistrene este un fapt istoric, este un lucru mult dorit de guvernarea actuală. „Este bine că marea majoritate a ţărilor care au participat la acest vot au votat în favoarea acestei rezoluţii. Or, Republica Moldova are nevoie de o susţinere masivă în privinţa retragerii trupelor ruseşti de pe teritoriul ei”, a declarat Micea Buga. Potrivit lui, această susţinere înseamnă un succes indiscutabil al diplomaţiei moldoveneşti, al Guvernului actual.

Vineri, 22 iunie, Adunarea Generală ONU a votat proiectul de rezoluţie propus de Republica Moldova privind „Retragerea completă şi necondiţionată a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. Documentul a fost votat de 64 de state, contra s-au expus 15, iar 83 de state s-au abţinut.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite