Dezbatere: CSM trebuie să fie independent ca să poată fi garantul independenţei judecătorilor

Dezbatere: CSM trebuie să fie
independent ca să poată fi garantul independenţei judecătorilor

Pentru a fi garant al independenţii judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie să fie independent. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”, la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Tatiana Răducanu, ex-judecătoare la Curtea Supremă de Justiţie, nu are încredere că lucrurile se vor schimba mult în cadrul CSM. Dacă nu au fost publicate programele candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului, apar suspiciuni că se tăinuieşte ceva. „Suspiciuni nu trebuie să existe. Trebuie să fie totul transparent”, spune Tatiana Răducanu.
 
Nadejda Hriptievschi, director de programe la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, spune că se îndoieşte că fiecare dintre cei aproape 400 de judecători cunosc cele opt persoane care au depus actele pentru a deveni membri ai CSM. „Încercarea de a nu publica lista candidaţilor pentru mine este un indicator de închidere a sistemului justiţiei faţă de societate, dar şi faţă de propriii judecători”, spune Nadejda Hriptievschi.
 
Teodor Cârnaţ, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, susţine că în ceea ce ţine de publicarea datelor candidaţilor, conducerea CSM s-a condus de regulament. Potrivit lui, anterior datele despre candidaţi şi programele acestora erau făcute publice cu trei zile înainte de Adunarea Generală a Judecătorilor. „Aşa a fost procedura de selectare a vechilor candidaţi, însă eu mă bucur că actuala conducere a CSM a ascultat vocea mass-media, a unor organizaţii neguvernamentale şi a unor membri ai Consiliului şi, în cele din urmă, a publicat lista candidaţilor la funcţia de membru al CSM”, spune Teodor Cârnaţ.
 
Lista candidaţilor la funcţia de membru al CSM a fost făcută publică în data de 5 octombrie, la aproape o lună de la încheierea termenului de înaintare a CV-urilor, dar nu au fost publicate CV-urile şi programele acestora.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: