Dezbatere: În viitorul apropiat, ar mai putea urma cereri de demisie din sistemul judecătoresc

Dezbatere: În viitorul apropiat, ar mai putea urma cereri de demisie din sistemul judecătoresc

În viitorul apropiat ar putea să mai existe cereri de demisie din sistemul judecătoresc. Acest lucru ar putea să se întâmple pentru că, odată cu arestarea celor cinci judecători de către CNA, suspectaţi într-un dosar de corupţie, a fost spulberat mitul judecătorilor intangibili. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Ora expertizei” de la Jurnal TV.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fosta judecătoare Domnica Manole susţine că plecarea celor şapte judecători din sistem (cinci de la CSJ şi doi din raioane) trebuie analizată în contextul crizei de imagine în care se află sistemul judecătoresc. Unul dintre motive ar putea fi că prin proiectul de lege privind salariile unitare, judecătorii ar putea fi lipsiţi de o parte din salariu şi de indemnizaţia unică pentru atingerea plafonului de vârstă.
 
Fosta judecătoare spune că în viitorul apropiat am putea asista şi la alte cereri de plecare din sistem a judecătorilor. „Aceşti judecători care erau loiali sistemului partidului de guvernământ au înţeles că timpurile se schimbă şi devin pasibili de răspundere penală, disciplinară, civilă. Frica de tot ceea ce se întâmplă în sistemul judecătoresc, frica de hotărârile ilegale pronunţate de către unii i-au făcut pe cei de astăzi să depună cerere de demisie şi eu sunt sigură că în timpul apropiat vor urma şi alte cereri”, spune Domnica Manole.
 
Ion Guzun, consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice, spune că anul curent au mai plecat trei judecători de la Curtea Supremă de Justiţie. Potrivit lui, împreună cu demisia celor cinci judecători de la CSJ, în instituţie rămân doar 21 de magistraţi ceea ce va afecta procesul de examinare a dosarelor. Ion Guzun nu exclude că aceşti judecători au decis să demisioneze şi din cauza faptului că este posibilă excluderea indemnizaţiei unice pentru atingerea plafonului de vârstă.
 
Mai mulţi judecători de la Curtea Supremă de Justiţie au înaintat Consiliului Superior al Magistraturii cereri de demisie. CSM a aprobat în şedinţa de marţi, 6 noiembrie, cererile magistraţilor, iar hotărârile urmează să fie remise Parlamentului.
citeste totul despre: