Detalii noi despre percheziţiile de la fostul sediu al PDM. O persoană a fost reţinută: A participat activ în organizaţia criminală condusă de Plahotniuc

Detalii noi despre percheziţiile de la fostul sediu al PDM. O persoană a fost reţinută: A participat activ în organizaţia criminală condusă de Plahotniuc

Fostul sediu al PDM FOTO zdg.md

Procuratura Generală anunţă că în urma percheziţiilor desfăşurate de Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale joi, 2 iulie, la fostul sediu al Partidului Democrat, din perioada când formaţiunea era condusă de Vlad Plahotniuc, a fost reţinută o persoană. De asemenea, au fost ridicate documente şi tehnică de calcul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acţiunile procesuale au avut loc în depozitul de la fostul sediu al PDM, în care au fost evacuate şi stocate unele bunuri, care au fost scoase din această locaţie, la domiciliul şi în maşina persoanei reţinute.
 
Persoana reţinută este şeful departamentului IT al PDM, el fiind bănuit de favorizarea şi participarea activă la activitatea organizaţiei criminale organizate, conduse de fostul lider PDM.
 
Toate activităţile s-au desfăşurat în cadrul investigaţiilor efectuate de procurori pe unul din dosarele vizând frauda bancară, în care este documentată inclusiv şi activitatea organizaţiei criminale, conduse de Vlad Plahotniuc.
 
De notat că, după mai multe amânări, demersul procurorului cu privire la autorizarea efectuării percheziţiei la fostul sediu PDM a fost respins de Judecătoria Chişinău, sediul Ciocana. Considerând refuzul ilegal, procurorii l-au contestat la Curtea de Apel Chişinău, care, la fel, ne-a respins demersul.
 
Între timp, în cadrul acţiunilor de urmărire penală şi măsurilor speciale de investigaţie, procuratura a aflat despre evacuarea din fostul sediu PDM a bunurilor care au relevanţă pe dosar, fapt ce a determinat ca procurorii să intervină imediat, în baza ordonanţei emise în baza art.125 alin.(4) Cod de procedură penală, într-un caz ce nu suferă amânare.
 
„Deoarece procedurile legale nu ne permit să mai contestăm deciziile judecătoreşti menţionate şi, respectiv, ele sunt în vigoare, Procuratura nu le va critica acum, deşi sunt suficiente rezerve faţă de prestaţia unor colegi magistraţi care nu ne-au permis să percheziţionăm ”nucleul organizaţiei criminale”, motivând că Procuratura ”nu investighează o infracţiune pe urme fierbinţi şi nu se cunoaşte dacă această faptă este sau nu consumată”, recomandându-le procurorilor ”administrarea probelor pe alte căi decât percheziţia, în special, prin cereri de comisie rogatorie către alte state”, se spune într-un comunicat de presă emis de Procuratura Generală.
 
„Concomitent, instanţa a indicat că nu vede legătura între societatea comercială care este proprietarul juridic al acestui imobil cu infracţiunile investigate şi cu Vlad Plahotniuc, deşi, după părăsirea acestei locaţii de către PDM, toate oficiile, mobilierul, alte bunuri şi atribute ale PDM continuă să rămână intacte, nimeni neîndrăznind să atenteze la ele”, se spune în comunicat.
 
Procuratura menţionează că „activitatea organizaţiei criminale, conduse de Vladimir Plahotniuc şi ”frauda bancară”, ca una din părţile ei componente, sunt printre cele mai complexe cauze pe care le-a anchetat vreodată Procuratura şi printre cele mai relevante din punct de vedere financiar pentru întreaga societate”.
 
„Anume aceasta ne face să avem aşteptări ca toate instituţiile statului, inclusiv sistemul judecătoresc, prin unii reprezentanţi, dacă nu ne ajută în acest proces, atunci cel puţin să nu ne împiedice la fiecare pas”, se mai spune în comunicatul Procuraturii.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: