Desant american în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ucrainenii vor fi
antrenaţi de un contingent de paraşutişti americani. Foto REUTERS
Ucrainenii vor fi antrenaţi de un contingent de paraşutişti americani. Foto REUTERS

Trei sute de paraşutişti din SUA ar putea ajunge în curând la Lviv, în vestul Ucrainei, pentru a efectua exerciţii de antrenament cu armata ucraineană. Sosirea soldaţilor americani ar reprezenta un eveniment important în contextul crizei din Ucraina: nu contează cât de puţini sunt sau ce misiune au, ei reprezintă o forţă combatantă americană, se arată într-o analiză Stratfor.

   Prin această detaşare a unor militari americani se semnalează ruşilor că Ucraina se află într-o relaţie specială cu Statele Unite. În acelaşi timp, exerciţii militare au loc în Marea Neagră care implică o navă de război SUA şi un crucişător precum şi nave ale românilor, bulgarilor şi turcilor. Este un exerciţiu de rutină, dar în aceste condiţii, ceea ce a fost cândva rutină capătă acum o semnificaţie specială.

Importanţa exerciţiilor militare

Forţele ruse desfăşoară exerciţii militare în sudul Rusiei şi în zona Caucazului de Nord, inclusiv Armenia, Abhazia şi Osetia de Sud. Important din acest punct de este faptul că exerciţiile se extind până în Crimeea. Acestea se concentrează pe apărare aeriană. Relevant mai este faptul că atât NATO, cât şi ruşii, desfăsoară exerciţii în jurul ţărilor baltice.

image

Armatele efectuează exerciţii tot timpul, dar contextul este cel care oferă greutate momentului. Înainte de războiul ruso-georgian din 2008, Statele Unite au desfăşurat exerciţii comune cu forţele georgiene, în timp ce ruşii au avut propriile exerciţii militare la nord de Georgia. Americanii s-au dus acasă când exerciţiul s-a terminat. Ruşii nu au plecat nicăieri: exerciţiul a fost doar o prefaţă pentru mobilizarea trupelor ruseşti înaintea atacului împotriva Georgiei. În mod similar, ceea ce a fost înainte rutină acum reprezintă ceva mai mult.

Suspiciunile Moscovei

Statele Unite au indicat că ar putea trimite o unitate militară redusă în Ucraina. Ruşii pot vedea cu uşurinţă acest lucru drept o prefaţă pentru o forţă mai mare. Nikolai Patruşev, şeful Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse a subliniat că interesul american în zonă este foarte mare. "SUA finanţează grupuri politice, sub pretextul de promovare a societăţii civile, la fel ca şi în revoluţiile colorate din fosta Uniune Sovietică şi din lumea arabă în acelaşi timp. SUA folosesc sancţiunile impuse Rusiei, în baza conflictului din Ucraina, ca un pretext pentru a provoca o suferinţă economică Rusiei şi pentru a alimenta nemulţumirea din spaţiul său public. Este clar că Casa Albă s-a bazat pe o deteriorare puternică a standardului de viaţă al ruşilor, precum şi pe protestele de masă" a precizat Patruşev.

Alte voci din Rusia sunt de părere că Statele Unite încearcă să-l răstoarne pe preşedintele Vladimir Putin, iar unii susţin că CIA l-a ucis pe liderul opoziţiei ruse, Boris Nemţov, pentru a genera proteste. Între timp, ipoteza americană este că Putin l-a ucis pe Nemţov.

O atmosferă apăsătoare

Atmosfera a devenit tot mai toxică. În aceste condiţii, fiecare exerciţiu militar trebuie să fie luat în serios din perspectiva implicaţiile sale. Exerciţiile militare ale Statelor Unite în Ucraina şi Marea Neagră pot fi privite ca o simulare a unor acţiuni navale şi militare proiectate pe dimensiuni geopolitice mai mari. Din perspectiva americană, accentul pus pe apărarea aeriană crează posibilitatea unei mişcări a Rusiei în Vest. Dacă ruşii ar ataca Ucraina, iar americanii aleg să opună rezistenţă, primele obiective s-ar concentra pe lupta din spaţiul aerian. Replica rusească nu se concentrează pe propria forţă aeriană, care este limitată, ci mai degrabă pe rachetele sale mobile şi strategice sol-aer pentru a refuza accesul aeronavelor inamice în propriul spaţiul aerian. Prin urmare, dintre toate exerciţiile cu potenţial de a provoca îngrijorare în Statele Unite ale Americii cu privire la intenţiile ruseşti, această capacitate militară descrisă mai sus ar ridica spectrul unei potenţiale invazii ruseşti în Ucraina.

Armata rusă, o umbră a armatei URSS

Există, desigur, o anumită falsitate presărată peste această retorică şi peste diferite acţiuni de manevră. Nu mai suntem în 1980, cu forţe masive atent instruite şi poziţionate de ambele părţi. Statele Unite ale Americii intenţionează să trimită un batalion de paraşutişti, ceea ce într-adevăr nu reprezintă foarte mult. Armata rusă este o umbră a armatei sovietice, şi capacitatea sa de a se deplasa, chiar întâmpinând o rezistenţă minimă, este în fond limitată. În acelaşi timp, retorica militară este disproporţionată faţă de forţele disponibile, dar sunt demne de luat în seamă. Şeful Consiliului de Securitate al Rusiei acuză, în esenţă, Statele Unite ale Americii că încearcă să lovească Federaţia Rusă. Americanii susţin că ruşii au încălcat teritoriul unui stat suveran şi trebuie să plece. În acest context, moartea lui Nemţov a declanşat acuzaţii împotriva FSB şi CIA.

Este dificil să vedem cum fiecare parte va putea da înapoi de la poziţia asumată în prezent, mai ales când totul a devenit o confruntare americano-rusă. Ambele state se închid într-o ipostază mai mult ostilă. Nici un stat nu se află în poziţia de a lansa un război, dar ambele se dovedesc capabile a agita apele în jurul unui război.

Ne-am aşteptat la un nou Război Rece între Statele Unite şi Rusia, dar suntem surprinşi de viteza şi veninul cu care se încarcă de substanţă această confruntare. Forţa militară nu se află acolo ca să se potrivească veninului din declaraţii, dar având în intensitatea, nimeni nu ar trebui să fie încrezător că forţa nu se va manifesta până la urmă.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite