Deputaţii ce au votat Declaraţia de independenţă se consideră umiliţi de actualii parlamentari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aleşii primului Legislativ al Republicii Moldova, semnatari ai Declarației de independență, au calificat drept o batjocură a istoriei şi statalităţii activitatea actualilor legislatori.

Deputaţii primului Parlament (1990-1994), care la 27 august 1991 au votat şi au semnat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, se declară umiliţi şi înjosiţi de discuţiile iscate în Parlament pe marginea unei iniţiative legislative a Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), care prevedea acordarea mai multor facilităţi semnatarilor Declaraţiei de Independenţă.
Astfel, membri ai Asociaţiei „Parlamentul-90" au declarat miercuri, 3 august, la o conferinţă de presă că nu-și doresc privilegii, ci „o simplă recunoaștere" a meritelor.
„Nu avem nevoie de privilegii. Însă votarea acelei iniţiative legislative ar fi însemnat o recunoaştere şi o modestă apreciere din partea actualei elite politice a activităţii noastre. Ceea ce s-a întâmplat pe 28 iulie, în Parlament, a fost o batjocură şi o umilinţă nu atât în adresa noastră, cât în adresa cetăţenilor Republicii Moldova", a spus Petru Sandulache, președintele Asociaţiei „Parlamentul 90",.

Pantelei Sandulache, Gheorghe Amihalachioaie, Ion Palii și Valentin Dolganiuc le-au cerut actualilor politiceni să nu mai discute niciun proiect de lege cu privire la statutul deputaţilor din primul Parlament.

La aceeași conferință de presă, Petru Sandulache, președintele Asociaţiei „Parlamentul 90", l-a numit pe Mihai Ghimpu, președintele liberalilor, de asemenea, deputat al primului Parlament, drept „frustrat" și „xenofob", iar pe liderul democrat, Marian Lupu, „un pseudo-statalist și patriot".

"Noi suntem fondatorii
statului şi nu dorim decât onoare"

Potrivit lui Sandulache, cei care s-au împotrivit iniţiativei, deputaţii PD şi PL, au o singură misiune în Parlament - „de a face bani şi de a-şi promova interesele de clan".
„Aceşti deputaţi consideră că istoria începe de la casele lor cu trei niveluri, de la maşinile de lux şi conturile de milioane. Ei au dat întregii ţări o lecţie de pseudo-patriotism. Noi am dat acestui stat numele, drapelul şi stema. Noi suntem fondatorii statului şi nu dorim decât onoare şi respect din partea clasei politice. Calificăm şedinţa din 28 iulie drept un act ruşinos, ticălos, dispreţuitor faţă de cetăţenii ţării", a spus Petru Sandulache, precizând în acelaşi timp că este recunoscător deputaţilor PLDM, care au venit cu iniţiativa de a acorda deputaţilor primului Parlament privilegii şi că aceştia au fost consecvenţi în acţiunile lor.

În acelaşi timp Petru Sandulache, a recunoscut că mai mult de 40 de deputaţi din primul Parlament al Republicii Moldova sunt membri ai PLDM.

La 28 iulie, în ultima şedinţă a Parlamentului din sesiunea primăvară-vară, deputaţii nu au reușit să voteze Legea cu privire la semnatarii actului de independenţă.
Proiectul de lege propus de un grup de deputați ai PLDM, prevede între altele ca semnatarii Declaraţiei vor beneficia de paşapoarte diplomatice, un supliment în mărime de 25% din salariul de bază al unui deputat în Parlament, iar la dorinţă, vor beneficia de asistenţă medicală şi de recuperare în instituţiile curativ-sanatoriale. Atunci, liderul PL, Mihai Ghimpu, a propus excluderea unor modificări la acest proiect. ,,Și eu am fost unul dintre cei care au semnat documentul, dar nu am făcut-o pentru niște beneficii", a menționat liderul liberal Mihai Ghimpu. Aceeași părere a avut-o și democratul, Dumitru Diacov, care s-a arătat nemulţumit de mai multe prevederi ale acestui proiect.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite