Declaraţiile pe venit pentru 2011, uitate pe vecie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa CNI. Foto: Ziarul de Gardă
Şedinţa CNI. Foto: Ziarul de Gardă

Documentele depuse de persoanele cu funcţii de răspundere acum un an, care se păfuiesc la CNA, vor rămâne neverificate.

Maldăre de declaraţii pe venituri şi proprietăţi depuse de judecători, procurori, funcţionari publici, deputaţi, membri ai Guvernului, primari şi alţi demnitari pentru anii 2004-2011, cât a activat Comisia Centrală de Control (organ abilitat până în 2012 să verifice aceste documente), se prăfuiesc într-un birou de la Centrul Naţional Anticorupţie. Cele pentru 2011 au rămas neexaminate, iar majoritatea nici n-au fost publicate.

Aceleaşi explicaţii 

Acum un an, reprezentanţii Comisiei Centrale de Control declarau că asta deja ţine de Comisia Naţională pentru Integritate (CNI), care urma să-şi înceapă activitatea la 1 martie 2012. Lucrurile s-au mişcat însă încet. Abia în octombrie CNI s-a ales cu un preşedinte, apoi a durat până a fost asigurat cu un sediu... Astfel că verificarea averilor persoanelor cu funcţii de răspundere a fost lăsată baltă.

„Adevărul“ scria acelaşi lucru şi anul trecut, iar de atunci situaţia a rămas neschimbată. Vadim Enicov, fostul secretar al Comisiei Centrale de Control, ne-a oferit o explicaţie similară cu cea de anul trecut. „Fizic, declaraţiile se aflau la CNA. Aveam un birou separat acolo unde le păstram pe toate. De acolo urma să le preia Comisia Naţională pentru Integritate“, a spus ieri Enicov. În aprilie 2012, el declara pentru „Adevărul“ că „moştenirea“ comisiei desfiinţate urma să fie preluată de noua structură. „Tocmai când declaraţiile au ajuns la noi, ne-au expirat împuternicirile. Potrivit ultimelor modificări în legislaţie, ele urmau să fie preluate de Comisia Naţională de Integritate, care încă nu a fost formată“, afirma Vadim Enicov.

„De fapt, noi acumulăm declaraţiile pe venit pentru anul 2012, care urmează să fie depuse până la 31 martie. Ce se va întâmpla cu cele din 2011? Atunci, în acest context, mă întreb ce s-a întâmplat cu cele din 2010 sau 2009. Noi am început să activăm de la 1 martie 2012. Atribuţiile de control le îndeplinim începând anume cu această dată. Legea care vizează activitatea noastră nu are putere retroactivă. Totuşi, în anumite situaţii, când va trebui să suprapunem informaţia, probabil că vom căuta declaraţiile stocate la CNA“, explică şi Anatolie Donciu, preşedintele CNI.

Ping pong Donciu-Popa

Victor Popa, preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din Parlament, abilitată cu organizarea concursului pentru alegerea preşedintelui şi membrilor CNI, are următoarea explicaţie: „Noi am născut acest organ şi i-am dat drepturi. Aşa că explicaţiile membrilor acestuia sunt valabile, nu ale mele. Faptul că am întârziat să-i desemnăm este un alt aspect. Noi nu le-am făcut scutire prin lege ca să nu verifice declaraţiile. Să răspundă de ce nu le verifică!“

„Potrivit Legii privind declararea şi controlul veniturilor şi a proprietăţilor persoanelor cu funcţii de răspundere, termenul de prescripţie pentru verificarea declaraţiilor nu poate depăşi un an de la primirea acestora. Deja e un an de când au fost depuse cele pentru 2011, aşa că nu pot fi verificate“, argumentează Anatolie Donciu. „Şi ce vreţi de la mine? Să le dau prin lege dreptul să verifice declaraţiile pentru 2011 şi să-i oblig să facă acest lucru?“, vine replica lui Victor Popa, întrebat care ar fi soluţia.

Ca şi anul trecut, experta anticorupţie Cristina Cojocaru explică situaţia prin nefuncţionarea CNI. „Unii funcţionari nu ştiau cum să procedeze: conform legii vechi, ei erau obligaţi să depună declaraţiile pe avere până la 31 ianuarie, iar conform celei noi, în baza căreia urma să activeze CNI, termenul-limită este 31 martie. În această situaţie confuză unii le-au depus de două ori, iar cei mai mulţi nu le-au depus deloc“, spune Cristina Cojocaru. 

Comisia rămâne incompletă

Deocamdată, Comisia Naţională pentru Integritate are doar patru membri numiţi de Parlament, din totalul de cinci: Leonid Morari, Vera Lupu şi Dumitru Prijmireanu, conduşi de Anatolie Donciu. Anterior, experta anticorupţie Cristina Cojocaru, aleasă în calitate de membră, şi-a dat demisia, motivând că nu are „convingerea fermă că organul în care a fost numită s-a constituit în mod legal“. Ulterior, Galina Bostan de la Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei a încercat să-i ocupe locul, dar pentru candidatura acesteia au votat doar 45 de deputaţi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite