Declaraţia Coaliţiei pentru Alegeri Libere cu privire la erodarea democraţiei în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte, Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic şi alte organizaţii neguvernamentale aderente îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de faptul că justiţia Republicii Moldova este controlată politic şi folosită ca instrument împotriva interesului public.

Într-o declaraţie publică, ONG-urile semnatare îşi manifestă consternarea faţă de erodarea democraţiei în Republica Moldova, unde dreptul fundamental al cetăţenilor de a forma organele elective ale puterii publice este încălcat, transmite IPN.

ONG-urile îşi reiterează dezacordul total cu motivaţia şi argumentele invocate de instanţele judecătoreşti în vederea invalidării votului a peste din 240 de mii de locuitori ai municipiului Chişinău sau a circa 40% din alegătorii municipiului care şi-a ales legitim primarul. Semnatarii accentuează relevanţa asigurării legalităţii şi legitimităţii puterii politice şi, implicit, a dreptului de a guverna, urmare a voinţei poporului, exprimată în alegeri periodice şi veritabile. De asemenea,  subliniază responsabilitatea comună a autorităţilor, a alegătorilor şi a forţelor politice în edificarea şi consolidarea instituţiilor democratice. ONG-urile fac apel către toate forţele politice din ţară şi la partenerii de dezvoltare să facă uz de toate mijloacele legale pentru a apăra funcţionarea statului de drept în Republica Moldova. 

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte este o entitate permanentă, benevolă, constituită din 35 de organizaţii obşteşti din Republica Moldova cu scopul de a contribui la dezvoltarea democraţiei, prin promovarea şi desfăşurarea alegerilor libere şi corecte în conformitate cu standardele ODIHR (OSCE), ale Consiliului Europei şi instituţiilor specializate afiliate acestuia.

Platforma Naţională a Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic este o reţea informală de organizaţii neguvernamentale creată în Cadrul Forumului Societăţii Civile din Parteneriatul Estic, constituită în cinci grupuri de lucru pe diferite domenii de expertiză. La momentul actual, au calitatea de membru 85 de organizaţii ale societăţii civile din Republica Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite