De ce a apărat Putin Pactul Hitler-Stalin în faţa Angelei Merkel?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Angela Merkel şi Vladimir Putin FOTO AP
Angela Merkel şi Vladimir Putin FOTO AP

Putin a abordat duminică o temă mai puţin actuală: Pactul Hitler-Stalin, denumit greşit Pactul Ribbentrop Molotov, şi a făcut acest lucru la conferinţa de presă ţinută împreună cu Angela Merkel la Moscova.

Afirmaţiile lui Putin sunt destul de limpezi: ”Uniunea Sovietică a făcut imense eforturi pentru a crea condiţiile favorabile unei rezistenţe colective la nazismul în Germania, pentru a forma un bloc antifascist în Europa. Dar toate aceste eforturi nu au avut succes (...) Când a realizat că a fost lăsată singură în faţa Germaniei lui Hitler, URSS a luat măsuri pentru a evita o confruntare directă, şi a fost semnat pactul Molotov-Ribbentrop (...) Acest pact avea sens din punct de vedere al garanţiilor de securitate pentru Uniunea Sovietică”. Angela Merkel a avut o părere diferită: ”Este greu de înţeles pactul Molotov-Ribbentrop, dacă nu luăm în considerare clauza adiţională secretă. Din acest punct de vedere, eu cred că nu a fost corect, ceea ce s-a făcut a fost ilegitim”.

Putin a avut de-a lungul timpului o atitudine schimbătoare faţă de Pactul Hitler-Stalin. În 2009 Putin spunea că înţelegerea dintre Hitler şi Stalin a reprezentat ”o înţelegere pentru rezolvarea unei probleme pe seama altora”. Pe atunci Putin credea că protocolul secret al Pactului Hitler-Stalin (prin care ţările Baltice, o parte din Polonia şi Basarabia urmau să treacă în sfera de influenţă a Uniunii Sovietice) a fost inacceptabil din punct de vedere moral, iar din punct de vedere politic a fost lipsit de sens, dăunător şi periculos. Ar mai exista şi alte exemple ale schimbării atitudinii lui Putin faţă de Pactul Hitler-Stalin, însă este inutil să le repetăm aici.

Afirmaţia de duminică a lui Putin constituie o repetare a tezelor istorice sovietice. Iar istoriografia sovietică făcea mai degrabă parte din aparatul de propagandă, fără legături cu cercetarea ştiinţifică. Deschiderea arhivelor de la sfârşitul războiului până în ziua de azi a scos la iveală cam toate documentele de care ar fi nevoie pentru a înţelege că teze sovietică este mincinoasă.

Din toamna anului 1938, după ce Hitler a procedat la spargerea Cehoslovaciei, Marea Britanie şi Franţa au încercat din răsputeri să creeze un front estic care să se opună agresiunii naziste. Piesa principală a acestui front urma să fie Uniunea Sovietică – însă Polonia şi România au fost reticente în a se alia cu vecinul lor pe care îl cunoşteau prea bine. Putin, îmbrăţişând tezele sovietice, sugerează că occidentalii au fost vinovaţi de eşecul unei înţelegeri cu Uniunea Sovietică. Însă desfăşurarea propriu-zisă a negocierilor contrazice această teză. Stalin a încheiat înţelegerea cu Hitler chiar în momentul în care în orientul îndepărtat se dădea o bătălie necunoscută în manualele noastre. La Halhin Gol, generalul Jukov zdrobea armatele japoneze – Stalin scăpa de coşmarul unui război pe două fronturi şi se putea concentra asupra Europei. Coşmarul războiului pe două fronturi devenea din acest moment problema lui Hitler.

Referinţa lui Putin la Pactul Hitler-Stalin din 1939 de faţă cu Angela Merkel pare că ar constitui o invitaţie la o repetare a înţelegerii ruso-germane (invitaţie respinsă scurt de cancelarul german în faţa camerelor de luat vederi). Cert rămâne un singur lucru: Putin vrea o înţelegere cu un ”şef” al Europei (ceea ce nu prea există), vrea să discute în termenii simpli ai acordului de la Ialta, să tragă nişte linii pe o hartă şi să îşi asigure graniţele imperiale. Doar că lumea s-a schimbat foarte mult de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial. Astfel de îneţelegeri nu mai funcţionează, oricât şi le-ar dori Rusia.

În eventualitatea unor rearanjamente politice şi teritoriale în regiunile ce aparţin Poloniei, sferele de influenţă ale Germaniei şi ale U.R.S.S. vor fi limitate conform liniei râurilor Narev, Vistula şi San. Chestiunea privind modul în care interesele ambelor părţi fac dorită păstrarea statului independent Polon şi cum acest stat trebuie demarcat, poate fi determinat doar în cursul viitoarelor discuţii politice. Privitor la Sud-estul Europei, atenţia este atrasă de către partea Sovietică privitor la interesul acesteia în Basarabia. Partea Germană declară dezinteresul politic total în această regiune.  Prezentul Protocol trebuie tratat de ambele părţi ca unul strict secret. Moscova, 23 August 1939 Pentru Guvernul Reich-ului German, v. Ribbentrop Plenipotenţiarul Guvernului U.R.S.S., V. Molotov  
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite