Daniel Ioniţă: Soluţia în formatul 5+2 trebuie să fie una negociată diplomatic

Daniel Ioniţă: Soluţia în
formatul 5+2 trebuie să fie una negociată diplomatic

FOTO parlament.md

Soluţia care trebuie găsită în formatul 5+2, din punctul de vedere al României, nu poate fi decât o soluţie care este una obligatoriu negociată diplomatic şi este una care să răspundă în egală măsură părţilor implicate. Declaraţia aparţine ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă. Potrivit diplomatului, România nu face parte nemijlocit din acest format 5+2, dar implicit este prezentă, transmite IPN.

„Uniunea Europeană când vorbeşte despre această chestiune, vorbeşte inclusiv în numele României şi a altor state europene, OSCE-ul când este acolo şi noi suntem parte a OSCE. Totodată, România este un stat vecin şi cel mai direct interesat vecin de securitate, stabilitate şi de o soluţie care să răspundă nevoilor tuturor cetăţenilor”, a declarat ambasadorul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.
 
De asemenea, diplomatul a menţionat că România crede cu tărie în viitorul european al Republicii Moldova şi ştie că acest viitor nu este posibil fără o reformare substanţială a statului şi fără o întărire a capacităţii instituţionale din Republica Moldova de a face faţă diverselor provocări interne şi externe. „Pentru asta, România are mai multe instrumente de acţiune în Republica Moldova. Cel mai important instrument este dat de Parteneriatul Strategic pentru susţinerea integrării europene a Republicii Moldova care a fost semnat acum nouă ani şi care pentru noi reprezintă „Biblia” acţiunilor noastre externe”, a notat Daniel Ioniţă.
 
Despre vizita prim-ministrei Maia Sandu la Bucureşti, Daniel Ioniţă spune că a fost una „full option”, adică tot ce este important sub aspect de contacte politice s-a putut realiza. „Vom rămâne în continuare acei avocaţi extrem de activi în ce priveşte susţinerea obiectivelor Republicii Moldova la nivelul autorităţilor de la Bruxelles sau în străinătate”, a afirmat diplomatul.
 
De asemenea, ambasadorul a menţionat că prelungirea autostrăzii Unirea până la Chişinău şi construirea unui pot peste Prut în zona oraşului Ungheni nu sunt proiecte fanteziste, dar sunt de durată. „Nu trebuie să ne îmbătăm cu apă rece şi să spunem că am fost la Bucureşti, am discutat şi mâine o să înceapă muncitorii să pună pilonii pentru construcţia autostrăzii Unirii”, a menţionat Daniel Ioniţă. Potrivit lui, este firesc să legi Europa de Republica Moldova prin România.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: