Dan Olaru, senzație olimpică la doar 15 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dan Olaru se antrenează pentru Cupa Bucovinei din 30 august

Câte opt ore de antrenamente pe zi, la poligonul „Dinamo" din Capitală, timp de patru ani. Așa arată programul care l-a propulsat pe micul arcaş în clasamentul celor mai buni sportivi din lume.

Relaxează-te. E cel mai bun lucru pe care-l poţi face atunci când simţi săgeata sub bărbie, iar în vizorul portocaliu al arcului, mic de un centimetru, vezi ţinta aflată la 70 de metri în faţa ta.

În acel moment simţi cum cercurile colorate „pulsează" din cătare, la fiecare bătaie de inimă. După ce ai întins arcul, inima îţi bate tot mai tare. Ţinta îţi „dansează" sub ochi în cercuri largi, tot mai largi. Simţi cum coarda muşcă din degetele tale, sub o presiune de cel puţin 20 de kilograme. Şi tragi. Săgeata nici măcar n-a atins panoul gradat.

„Altcineva nu poate să tragă bine cu acest arc, în afară de mine. Sunt mulţi parametri luaţi în calcul atunci când e fabricat: lungimea braţelor utilizatorului, înălţimea lui, greutatea. Chiar şi săgeţile sunt alese special. Ale mele sunt de 73 de centimetri", ne spune Dan Olaru, mezinul lotului moldovenesc la Jocurile Olimpice de la Londra. Apoi ia arcul în mână, pune o nouă săgeată inscripţionată cu numele lui şi trage. Fix în ţintă. Totul în numai câteva secunde.

JOCURILE OLIMPICE 2012 Bonusuri de 560.000 de euro pentru performerii moldoveni de la Londra

Pentru colegii lui de antrenament de la poligonul „Dinamo" din sectorul Râşcani, acest exerciţiu e o rutină necesară. În mâinile lui Dan, arcul de 4.500 de euro pare o simplă jucărie. Una care lansează săgeţi cu 210 kilometri pe oră şi poate schimba clasamentul mondial, cu aceeaşi viteză.

„Oponentul britanic ştia că pot fi un adversar puternic, dar americanul nu avea habar de acest lucru. După ce am marcat cercul de 6 puncte, se lăuda că va trece repede de mine. A pierdut", povesteşte arcaşul care a terminat competiţia olimpică pe locul 9.

TRAGE DE LA 11 ANI

Aventura lui Dan Olaru a început în urmă cu patru ani, când s-a hotărât să tragă cu arcul, după ce-i privise îndelung pe mai vechii elevi ai antrenoarei Irina Cecanov. „La primul antrenament a fost greu pentru că nu ştiam cum să ţin arcul şi cum să trag. Prima dată am tras la trei metri, dintr-un arc foarte simplu", îşi aminteşte băiatul de 15 ani. Mama lui, profesor de istorie la liceul „Lucian Blaga", l-a atenţionat atunci să nu-şi pună sănătatea în pericol.

Olimpicii moldoveni de la Londra au fost premiați de Guvern. Vezi GALERIA FOTO!

Dan spune că acum întâmpină unele greutăţi. „Când e soare, trebuie să ochim mai sus. Când e înnorat, săgeata are tendinţa de a se deplasa sub ţintă. Nu întotdeauna văd ce nimeresc în panou. Când e senin, măcar se vede umbra săgeţilor", mărturiseşte el.

„Pentru a face performanţă în tirul cu arcul trebuie să stai bine cu inima şi să ai un psihic stabil. Aici facem multe exerciţii cardio. Când concurezi împotriva unui adversar eşti supus unei presiuni psihologice foarte puternice", susţine şi Irina Cecanov, antrenoarea lui Dan.

ÎNCURCAT DE FOTOGRAFI

Evoluţia lui Dan Olaru la Jocurile Olimpice de la Londra n-a fost lipsită de peripeţii. Încă de când organizatorii au dat sfoară-n satul olimpic că are numai 15 ani, la sesiunea de calificări toţi fotografii s-au adunat între el şi antrenoare, îngreunând aproape orice coordonare între cei doi.

„M-au înconjurat şi nu puteam auzi arcul din cauza sunetelor făcute de bliţuri. Am fost nevoit să intuiesc momentul când trebuia să trag", dezvăluie tânărul sportiv, care a împărţit camera din satul olimpic cu înotătorul Danila Artiomov.

SCANDALOS Unul dintre cei mai temuţi criminali moldoveni le-a oferit câte un automobil medaliaţilor cu bronz la olimpiadă. Aceştia le-au acceptat

În competiţia individuală a reuşit să avanseze până în optimile de finală, unde a fost eliminat de coreeanul Bubmin Kim. „În Coreea de Sud, tirul cu arcul e disciplină eliminatorie pentru şcolari. La probele feminine, din 1988, coreenii n-au pierdut nicio medalie. La bărbaţi, aceasta e prima olimpiadă câştigată", spune antrenoarea care l-a pregătit pe cel mai tânăr sportiv moldovean de la Jocurile Olimpice.

O NOUĂ ŢINTĂ: RIO DE JANEIRO

Cu toate că a dovedit o performanţă deosebită la Jocurile Olimpice de la Londra, Dan Olaru se pregătește intens pentru următoarele competiţii. Pe 30 august participă la Cupa Bucovinei, în Ucraina, iar la finele acestui an concurează în campionatul mondial de tir cu arcul din Polonia.

Drumul Cristinei Iovu spre podiumul olimpic. Vezi GALERIA FOTO!

„Sunt concursuri speciale cu cote pentru Jocurile Olimpice. Acolo doar primii trei-patru clasaţi primesc puncte. Îmi doresc foarte mult să ajung la Rio de Janeiro, la Olimpiada din 2016", mărturisește tânărul sportiv.

Citește cele mai importante știri din Republica Moldova pe Adevarul.md

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite