Cum au votat moldovenii din România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri parlamentare in moldova
alegeri parlamentare in moldova

Aproape 7.000 de cetățeni moldoveni au votat până la această oră la secţiile de votare din România. Potrivit oficialilor moldoveni în România, aceasta este o prezenţă record, cu mai puţin de trei ore până la închiderea secţiilor de votare. În România au fost deschise opt secţii de votare.

La secţiile de votare deschise în oraşele din România sunt cozi şi la această oră, remarcându-se o prezență ridicată la urne din partea studenţilor moldoveni. Diplomaţii moldoveni din România au precizat că există posibilitatea prelungirii programului de votare cu două ore dacă oamenii nu vor reuşi să intre la urne până la ora 21.00.

Peste 1.700 de moldoveni aşteptaţi la urne în Cluj-Napoca
Aproximativ 90 de cetăţeni ai Republicii Moldova au votat, astăzi, până la ora 9.00, la secţia de votare nr. 353 deschisă la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca, pentru alegerea membrilor Parlamentului de la Chişinău, în cadrul alegerilor anticipate.

Preşedintele secţiei, Larisa Pasenciuc, a declarat pentru Mediafax că s-au prezentat la urne un număr de 90 persoane, prima votând chiar la ora 7.00, la deschiderea urnelor. Alte două autocare din Sibiu în care se aflau cetăţeni ai Moldovei, au ajuns în jurul orei 10.30 în faţa Casei de Cultură a Studenţilor.
„Secţia de votare s-a deschis la ora 7.00 şi atunci a şi fost un cetăţean care a şi votat. După un sfert de oră de la deschiderea secţiei votaseră opt persoane, iar până la ora 9.00 au votat 90 de persoane”, a spus Pasenciuc.
La secţia de votare de la Cluj-Napoca funcţionează un birou compus din 11 persoane, din care patru reprezentanţi ai partidelor, iar restul studenţi moldoveni care învaţă la Cluj. De asemenea, în secţie sunt prezenţi şi cinci observatori ai alegerilor, acreditaţi de Biroul Electoral Central al Republicii Moldova.
Larisa Pasenciuc a estimat că ar trebui să voteze la Cluj-Napoca între 1.500 şi 1.700 de cetăţeni ai Republicii Moldova din judeţul Cluj şi judeţele limitrofe.
Cetăţenii moldoveni din România pot vota, duminică, la alegerile anticipate în opt secţii de votare din şapte oraşe, în intervalul orar 7.00 - 21.00, pe baza paşaportului, inclusiv expirat sau a livretului de marinar. (Dan Anghel)

Parlamentarii moldoveni, aleşi în campusul studenţesc din Braşov

Până la ora 12.00, la Braşov votaseră peste 100 de cetăţeni moldoveni. Potrivit preşedintelului Biroului Electoral al secţiei 352 din Braşov, Alexandru Precup, „pregătirile au fost făcute pentru 2000 de votanţi, pentru că ne aşteptăm şi la alegători din alte judeţe, unde nu sunt secţii de vot, dar până la urmă estimăm prezenţa a sub 1000 de alegători până la închiderea urnei. Bineînţeles că în marea lor majoritate, alegătorii sunt studenţi din Brasarabia, dar au venit să voteze şi tineri cu familiile şi acest lucru ne bucură".



„Sper să avem parte de prosperitate şi de mai bine în ţara noastră, Moldova. Deşi nu locuiesc acolo, sper să se schimbe lucrurile. Am votat cu gândul la părinţii mei", a spus Stela Bobeş, 29 de ani, casnică. (Teodora Nicolae)

La Iaşi se votează „pentru derusificarea Basarabiei“

La Consulatul Republicii Moldova de la Iaşi s-au strâns duminică dimineaţă sute de basarabeni. Mulţi au venit cu autocarele din judeţele Neamţ şi Suceava. Marjoritatea tineri, votanţii au ţinut să participe la alegerile în urma cărora se vor decide noii parlamentari ai ţării.

Basarabenii şi-au sacrificat o zi liberă şi au înfruntat frigul ca să decidă pentru viitorul ţării lor. „Nu avem încă un preşedinte, iar situaţia este una critică. Sperăm ca astăzi să schimbăm lucrurile cât de cât. Votăm pentru derusificarea Barabiei“, a explicat Maria Plăcintă, de 19 ani, studentă la Suceava.

Şi ceilalţi votanţi militează pentru un viitor mai bun al Republicii Moldova. „Este nevoie de o schimbare la toate nivelurile, atât socio-politic, cât şi cultural“, a spus Tiberiu Prepeliţă, în vârstă de 19 ani, student la Suceava.



Aflaţi la studii în România, tinerii basarabeni doresc să revină acasă, însă recunosc că acest lucru este cam greu în contextul actual. „Până la urmă, casa este casă, dar este foarte greu să te întorci acum, mai ales dacă lucrurile nu se schimbă. Condiţiile de trai sunt foarte grele şi până nu de mult oamenii nu aveau libertatea exprimării“, a spus Petru Puşcaş, student în anul I la Iaşi

Chiar dacă trăiesc departe de ţară, tinerii basarabeni ştiu care este situaţia de peste Prut şi ce anume ar trebui să se schimbe. „Reforme în justiţie pentru că este la pământ, economia este subdezvoltată, importăm prea mult iar exporturile merg numai în spaţiul CSI. Pe scurt, mai toate sferele societăţii trebuiesc supuse unei schimbări", a spus Ludmila Gamurari, studentă la Suceava. (Cosmin Turcu)

Moldovenii din Timişoara votează pentru schimbare: "Oamenii din Moldova s-au obişnuit cu răul"


Singura secţie de votare din vestul ţării se află la Liceul de Muzică “Ion Vidu” din Timişoara. Până la ora 15.00 au votat aproape 350 de persoane. Moldovenii sunt aşteptaţi la urne până la ora 21.00.

Marea majoritatea a moldovenilor din Timişoara a pus ştampila pentru schimbarea regimului din Republica Moldova. Tinerii s-au mobilizat să voteze împotriva comuniştilor la alegerile parlamentare anticipate. Unii dintre studenţi susţin că de aceste alegerei depinde într-o mare măsură şi viitorul lor, dacă se vor întoarce acasă după studii sau vor continua să trăiască printre străini.



Studenţii moldoveni au început să sosească la secţia de votare amenajată la Liceul de Muzică “Ion Vidu” de abia după ora 12. Până la această oră nu s-au prezentat mai mult de 20 de persoane, însă apoi au început să vină în valuri.

 “Până acum totul a decurs normal. Nu am avut parte de incidente şi de probleme. Un singur buletin a fost anulat pentru că s-a pus ştampila greşit. Îi aşteptăm în continuare pe moldoveni să vină să voteze. Ei o pot face până la ora 21.00, cu paşaportul, chiar dacă este expirat, nu însă şi cu buletinul”, a declarat Ina Păduraru, preşedintele secţiei de votare de la Liceul “Ion Vidu” din Timişoara.

“Am mersi la vot pentru schimbare. Sperăm într-un viitor mai bun. Într-o măsură depinde şi întoarcerea mea în Republica Moldova. Şanse de schimbare sunt, dar pentru că toţi îşi doresc acest lucru. Trebuie doar să iasă la vot”, a spus Sorina Luca, student la Facultatea de Medicină. “Votăm pentru un viitor mai bun. Sperăm să nu se fraudeze alegerile ca în trecut. Comuniştii sunt în continuare votaţi de cei care sunt mai puţin informaţi”, a spus o altă medicinistă, Victoria Ştirbu. (Ştefan Both)

Victoria Mihalachi este studentă la Facultatea de Arte şi a venit alături de un grup de colegi. “Am venit foarte bine dispusă. Am făcut o adunare a moldovenilor de peste hotare, să facem o schimbare. Sufletul nostrum este tot acasă. Omenii de acolo s-au obişnuit cu răul şi le e frică de o schimbare”, a spus tânăra.
Cetăţenii din Republica Moldova au la dispoziţie opt secţii de votare pentru alegerile de duminică, situate în Bucureşti, Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Galaţi şi Constanţa.


sectie de vot moldova brasov
Tinerii aşteaptă să intre la vot
Moldovenii din Timişoara la secţia de votare
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite